Expozitia "Lux in Arcana" (Lumina asupra secretelor), inaugurata miercuri la Musei Capitolini din Roma, dezvaluie cateva dintre numeroasele secrete ale Vaticanului: procesul lui Galileo Galilei, excomunicarea lui Martin Luther, "confesiunile" cavalerilor templieri.
In total, peste 100 de documente originale au fost selectionate pentru aceasta expozitie, care marcheaza a 400-a aniversare de la infiintarea de catre Papa Paul al V-lea a Arhivelor secrete ale Vaticanului.
Expozitia permite vizitatorului sa descopere cererea de anulare a casatoriei regelui Henric al VIII-lea cu Catherine de Aragon, dar si "dictatus Papae" al lui Grigore al VII-lea, un manuscris din secolul al XI-lea care afirma suprematia papilor asupra oricarei alte puteri pe pamant.
Pe langa notele scrise in timpul procesului lui Galileo Galiei si bula de excomunicare a lui Martin Luther, figureaza un pergament de 60 de metri, datand din 1308, continand confesiunile cavalerilor templieri in fata a trei cardinali trimisi de Papa Clement al V-lea la castelul Chinon din centrul Frantei.
Expozitia dezvaluie si documente prin care se incearca sa se apere atitudinea Papei Pius al XII-lea, criticat pentru faptul ca a pastrat tacerea fata de Holocaust, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Printre acestea se afla un raport al nuntiului Francesco Borgongini-Duca, care a vizitat sapte lagare de concentrare din Italia in 1941, si o scrisoare de multumire adresata Papei de fosti detinuti.
Vizitatorii pot vedea si documentul ce atesta nominalizarea la tronul papal a sihastrului Pietro Morrone (secolul al XIII-lea), devenit Celestin al V-lea si singurul papa din istorie care a demisionat. Printre alte documente expuse se numara un edict din secolul al XV-lea, prin care Papa Alexandru al VI-lea imparte Lumea Noua intre Spania si Portugalia, dupa "descoperirea" Americii de catre Cristofor Columb, dar si decretul Papei Leon al X-lea, care a marcat schisma cu protestantii, declansand razboaie in Europa.
Alte comori sunt scrisorile lui Michelangelo despre constructia bazilicii Sfantul Petru si o scrisoare pe matase a imparatesei Chinei Helena Wang, convertita la crestinism.
Un document insolit este scrisoarea sefului de trib indian Ojibwa, din secolul al XIX-lea, adresata Papei Leon al XIII-lea, in care il numeste pe acesta "mare maestru al rugaciunilor care indeplineste functiile lui Iisus".
O alta raritate este scrisoarea reginei Marie-Antoinette, incarcerata dupa Revolutia franceza, in care se poate citi: "Sentimentele acelora care imi impartasesc tristetea (...) reprezinta singura consolare pe care o pot avea in aceste circumstante triste".
Expozitia "Lux in Arcana" este deschisa pana pe 9 septembrie. Documentele, prezentate cu ajutorul unui sistem special de iluminare si protejate prin masuri de securitate exceptionale, pot fi consultate si pe site-ul www.luxinarcana.org.
Sursa foto: luxinarcana.org
A.I.
editor artline.ro
1 martie 2012