Capitala Lituaniei, Vilnius, a dobandit o pozitie privilegiata in randul atractiilor europene mai ales pentru excentrismul sau, iar dintre locurile bizare, republica Uzupis este cu siguranta cea mai caracteristica. Daca nu ai mai vizitat Vilnius este cazul sa te pregatesti sufleteste de o exprienta inedita.
Sloganul potrivit caruia “orice minune dureaza 3 zile” isi pierde valabilitatea in Vilnius, transformandu-se in “orice minune dureaza o vesnicie”. Uzupis cuprinde in cea mai mare parte cladiri istorice, pentru care a si fost inclus in patrimoniul mondial UNESCO.
Desi are o intindere de numai 0,60 km patrati, republica autodesemnata Uzupis se mandreste cu propriul steag, imn, propria constitutie, propiul presedinte si episcop. Dintre cei 7000 de locuitori permanenti, circa 1000 sunt artisti, dupa o traditie care perpetuandu-se a adus aerul boem pana in zilele noastre.
De aici nu a mai fost decat un pas pana la atribuirea supranumelui “republica artistilor” si pana la comparatiile magulitoare cu Montmartre din Paris si Christiania din Copenhaga.
Nu intotdeauna a fost totul, insa, asa de bine ca acum. Cartierul Uzupis a traversat si etape dificile, prima, cand s-a format si era locuit in cea mai mare parte de mesteri, iar a doua, in timpul regimului sovietic cand ajunsese locul periculos cu cea mai mare notorietate din Vilnius.
Cea mai mare parte din populatia evreiasca a fost ucisa in timpul holocaustului. Locuintele ramase in urma acestora vor fi fost ocupate in cele din urma de oamenii saraci de la marginea societatii.
Numele Uzupis inseamna “locul de dincolo de rau” si se refera la raul Vilnia care traverseaza cartierul. Uzupis adaposteste Cimitirul Bernardin, unul dintre cele mai vechi din oras. Dintre biserici se remarca cea inchinata Sf. Bartolomeu.
In afara de arhitectura cu elemente clasice a locuintelor si magazinelor, atrage atentia statuia arhanghelului Gavriil, din piata omonima, care sufla intr-o trompeta. Monumentul a fost inaugurat in anul 2002 pentru a simboliza renasterea si libertatea artistica a Europei de Est.
Autorul acestuia, sculptorul Romo Vilciausko, este si creatorul Uzhupis Mermaid. Inainte ca statuia arhanghelului Gavriil sa fie asezata aici, exista un alt monument mult mai simplu, de forma sferica, ce a iscat de-a lungul timpului numeroase anecdote. Dupa ce a fost luat din piata, obiectivul a fost vandut la o licitatie iar astazi decoreaza strada Pylimo.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro