Ushuaia, cea mai sudica asezare urbana din lume, numara circa 5.000 locuitori si se afla in provincia argentiniana Tara de Foc. Suspendat intre apa, munti si cer, pe Canalul Beagle, Ushuaia se recomanda el insusi cu supranumele de "Capatul Lumii".
Fiind cel mai apropiat oras de tarmul Antarcticii este principalul punct plecare in aceasta directie si spre Stramtoarea Magellan. Nave de croaziera pot fi adesea zarite adocate la mal pentru o scurta vizita pe uscat desi climatul subpolar oceanic, cu temperaturi scazute si vant puternic, nu este tocmai prielnic.
Tara de Foc si Ushuaia se numara printre cele mai magnifice locuri de pe Pamant, motiv pentru care nu este de mirare ca desi aflate departe atrag o multime de aventurieri. Primul cutezator a fost Magellan, cel care a si botezat locul "Tierra del Fuego" in 1520 de la focurile bastinasilor care erau mentinute mereu aprinse.
Pe perioada verii, din noiembrie pana in martie, datorita imbunatatii conditiilor de afara strainii sunt mai atreasi decat in restul anului sa descopere frumusetile acestui tinut inghetat. Printre atractii se numara insulele Lobos, Pajaros, Martillo, Museo del Presidio, Museo del Fin Mundo si Museo Maritimo.
In prima jumatate a secolului XX guvernul argentinian avea sa deschida o inchisoare pentru a asigura suveranitatea Argentinei peste Tara de Foc. Se pastreaza ca obiective turistice penitenciarul si "Trenul de la capatul lumii" cu care prizonierii erau transportati.
Numele orasului inseamna in limba indigena "golful principal", cu toate ca vechimea asezarii nu coboara decat pana in anul 1884. Ushuaia are numeroase baruri, pub-uri cu specific irlandez, restaurante si magazine de suveniruri care fac sederea mai placuta iar asteptarea plecarii spre locuri necunoscute mai usoara.
Inginerul roman Iulian Popper (1857-1893) a efectuat mai multe studii geologice complexe in Arhipelagul Tara de Foc, ocazie cu care a botezat unele dintre descoperirile sale cu nume romanesti: raurile Rosetti si Ureche, lacul Busteni, Capul Sinaia si altele.
Sursa foto
I. C.