Orasul Urfa este locul unde s-ar fi retras Adam si Eva dupa izgonirea din gradina Edenului potrivit unei traditii. Ca ar exista un cat de mic adevar in aceasta poveste e imposibil de spus, cu singura exceptie, poate, a faptului ca localitatea se gaseste realmente intre fluviile Tigru si Eufrat, in vechiul leagan al civilizatiei mesopotamiene.
Orasul Urfa dateaza cu aproximatie din secolu XII i. Hr., insa fondarea orasului actual este atribuita lui Seleucus I Nicador – un general al lui Alexandru Macedon, care dupa moartea acestuia a fondat un mare imperiu (Seleucid) in vestul Asiei. In Antichitate, macedonenii sositi aici si armenii obisnuiau sa numeasca asezarea Edessa, insa numele i s-a schimbat dupa cucerirea araba.
Orasul modern Urfa reprezinta in spatiul mediteranean si Orientul Apropiat o destinatie cautata deopotriva de crestini, evrei si musulmani, datorita istoriei comune care se impleteste de sute sau mii de ani. Populatia alcatuita preponderent din kurzi, turci si arabi, este renumita pentru ospitalitatea sa.
Urfa ofera turistului o experienta inedita atat prin prezenta cladirilor vechi cat si prin intermediul deselor trimiteri la Vechiul Testament si traditia islamica. Citadela, strazile vechiului oras cu case medievale si bazare aglomerate sunt atractia principala. Alaturi de acestea mai trebuie mentionate: Pestera lui Avraam, (Balikligöl) - Bazinul crapului sfant, Moscheea Birket Ibrahim, Prastia lui Nimrod si cele 2 coloane corintice din varful citadelei. Coloanele de piatra sunt denumite “Tronul lui Nimrod” deoarece conform traditiei musulmane, palatal regelui Nimrod, fondatorul biblic al Babilonului se afla in interiorul citadelei.
Intr-o pestera din localitate se considera ca s-a nascut Avraam, personajul evocat in textele biblice. Locul profetului este sacru pentru musulmani, care au si ridicat cateva moschei in apropiere. Una dintre acestea este Halil-ur-Rahman si poseda un bazin cu peste sfant. Se spune ca cine ar indrazni sa prinda unul pleaca orb. Povestea din spatele monumentului este interesanta: chiar pe acest loc, Nemrut (socotit si parintele turnului Babel) a vrut sa il sacrifice pe Avraam prin ardere, dar Domnul a intervenit transformand focul in apa si carbunii in pesti.
Tot din Urfa era si dreptul Iov, care ajuns din om bogat la cea mai joasa stare de saracie facea afirmatia celebra: “Domnul a dat, Domnul a luat, fie Numele Domnului binecuvantat”.
Cunoscut ca cel mai vechi templu religios din lume, sanctuarul Gobekli Tepe (in romana “muntele cu buric”) a schimbat definitiv perspectiva specialistilor asupra istoriei religiilor de la descoperirea sa in 2009. Existenta lui pe aceste meleaguri cu circa 9000 de ani i. Hr. atesta ca oamenii aveau religie si locuri de inchinare inainte de a deveni agricultori sau sa traiasca organizati in sate si orase.
In Urfa au fost traduse lucrari stiintifice ale Antichitatii tarzii in siriana, aramaica, apoi in araba dupa cucerirea musulmana, ca apoi lucrarile traduse sa se intoarca in vest.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro