Dezastrul provocat de Katrina a adus premii jurnalistilor americani.
Cel mai important dintre Premiile Pulitzer decernate ieri-seara, la Universitatea Columbia din New York, pentru "serviciu public", a fost impartit intre publicatii locale ai caror jurnalisti au fost lasati fara casa de uraganul Katrina."Times-Picayune" din New Orleans, statul Louisiana, si "Sun Herald" din Biloxi, statul Mississippi, au primit medalii de aur pentru modul in care au scris despre efectele uraganului din 29 august, considerat cea mai devastatoare catastrofa naturala din istoria Statelor Unite, cu atat mai mult cu cat si-au pus viata in pericol.
Uraganul Katrina a ucis aproximativ 1.600 de oameni si a lasat alte sute de mii fara acoperis. 80a din suprafata orasului New Orleans a fost acoperita de apa care a patruns si in birourile publicatiei "The Sun Herald" si i-a obligat pe multi dintre jurnalisti sa plece si sa improvizeze o redactie in Baton Rouge. Ca urmare, "curajul si agresivitatea ziaristilor" au fost rasplatite si cu Pulitzerul pentru sectiunea de eveniment.
"Haosul si durerea" provocate de Katrina au monopolizat si premiile acordate pentru fotografia de presa, la sectiunea eveniment. Fotoreporterii ziarului "Dallas Morning News" au fost rasplatiti pentru o serie de imagini surprinse in timpul dezastrului.
"Washington Post", cele mai multe premii
Cel mai premiat ziar al celei de-a 90-a editii a Premiilor Pulitzer a fost "Washington Post", cu un numar record de patru distinctii. Trei dintre reporterii cotidianului au fost premiati la sectiunea jurnalism de investigatie pentru doua materiale, dintre care unul dedicat existentei inchisorilor secrete ale CIA in strainatate, potrivit AFP.
Tot un reporter de la "Washington Post" a castigat si sectiunea dedicata analizelor de presa. Echipa "New York Times" a obtinut, la randul ei, trei Premii Pulitzer, doua pentru reportaj national si unul pentru reportaj extern.
La categoria fictiune a castigat Geraldine Brooks, pentru romanul "March", dedicat povestii doctorului March, tatal fictiv din cartea "Fiicele doctorului March" (1868), de Louisa May Alcott.
90 de editii Pulitzer
Prestigioasele premii jurnalistice din Statele Unite au fost infiintate de Joseph Pulitzer, unul dintre cei mai prolifici si vizionari ziaristi din America secolului al XIX-lea. Dupa moartea sa, in 1911, Pulitzer a lasat prin testament o suma de bani destinata infiintarii unor premii ce urmau sa-i poarte numele si sa fie acordate pentru excelenta in jurnalism, literatura, dramaturgie si educatie.
Premiile au avut chiar de la prima editie, din 1917, un numar de 21 de categorii, inclusiv poezie, muzica si fotografie de presa, deoarece Pulitzer a specificat in testament ca sunt permise modificari in concordanta cu dinamica societatii.
Premiile se decerneaza intotdeauna in aprilie.
Anul acesta, castigatorii fiecarei sectiuni au primit un cec in valoare de 10.000 de dolari si o diploma. La cea mai importanta categorie, serviciu public, se acorda medalii de aur care revin publicatiei, ca institutie.