Pravdoliub Ivanov, Border By Memory, 2006
Uniunea Romano-Bulgara. O retrospectiva
Vernisaj: joi, 4 decembrie, 19.00
Perioada: 4 decembrie 2014 – 15 februarie 2015
Artisti: Marius Bercea, Dan Beudean, Razvan Botis, Rada Boukova, Radu Comsa, Pravdoliub Ivanov, Vikenti Komitski, Ivan Moudov, Vlad Nanca, Krassimir Terziev
Cu contributii de Zoran Georgiev, Lubri, Dimitar Solakov, Voin de Voin
Salonul de proiecte l-a invitat pe Vlad Nanca sa conceapa o expozitie cu artisti romani si bulgari, bazata pe proiectul Uniunii Romano-Bulgare care a fost initiat de Ivan Moudov, Krassimir Terziev si Vlad Nanca pe 14 octombrie 2006 in Cracovia. Uniunea a actionat pana acum in spiritul unor proiecte absurde/ironice/false, cum ar fi Muzeul de Arta Contemporana din Sofia (proiectul Musiz al lui Ivan Moudov) sau Anul Polonez in Madagascar (proiect in care Janek Simon a invitat artisti polonezi inventati din Romania, Bulgaria si Slovacia pentru a face parte intr-o expozitie in Antananarivo). Principala contributie artistica a Uniunii a fost anuntarea si functionarea acesteia ca unul dintre sponsorii celei de-a treisprezecea editii a Contemporary Art Week in Plovdiv, in 2007. Activitatea foarte limitata a Uniunii a evidentiat lipsa de colaborare culturala dintre cele doua tari, dar supravietuirea ei pe timpul celor opt ani constituie o dovada clara a legaturilor puternice dintre membrii fondatori.
Parcursul expozitiei este deschis de lucrarea lui Vikenti Komitski care discuta stereotipurile ce se regasesc atat in perceptiile reciproce ale romanilor si bulgarilor, cat si ale Occidentului, fata de aceste spatii culturale, asociate de cele mai multe ori cu precaritatea si cu un nivel scazut de dezvoltare. Aceste stereotipuri sunt nuantate, chiar contrazise, prin contributiile formulate de Rada Boukova si Ivan Moudov care subliniaza lipsa conexiunilor, a dialogului, a cunoasterii reciproce intre cele doua teritoriile vecine. Metrul patrat transformat in cerc al lui Ivan Moudov este o lucrare definitorie pentru practica lui artistica, in care economia mijloacelor se conjuga cu ironia si efectele ludice, in timp ce propunerea Radei Boukova obtureaza privirea indreptata spre trecut, deschizand, in schimb, un spatiu al imaginatiei. Pravdoliub Ivanov, Krassimir Terziev si Vlad Nanca continua conversatia aducand in discutie ideea de spatiu comun si vecinatate imaginara prin lucrari precum trasarea din memorie a granitei dintre Romania si Bulgaria (Ivanov), dansul colectiv amintind de o hora populara (Terziev) si meditatia extinsa geografic asupra vecinatatii (Nanca). Aceste propuneri pot fi citite pe fundalul unor reflectii referitoare la istoria comuna, la faptul ca dupa castigarea independentei nationale si fondarea celor doua state-natiuni granitele au fluctuat si s-au produs transferuri de populatie in ambele directii. Lucrarea lui Razvan Botis deplaseaza atentia asupra unor aspecte ce tin de educatia artistica, caracterizata in ambele contexte de o viziune conservatoare pe care Botis o critica, in timp ce Dan Beudean submineaza tematica eroismului muncitoresc intalnita in iconografia realismului socialist. Utopia modernismului tarziu apare in proiectul lui Marius Bercea, aceasta fiind discutata in contextul proiectelor de dezvoltare a arhitecturii de loisir la Marea Neagra. Parcursul expozitiei imagineaza o progresie de la spatiul neutru al albului la un exces cromatic, aceste intensitati diferite fiind sintetizate prin suprapunere, la final, de instalatia lui Radu Comsa.
Expozitia se extinde prin prezenta galeriei de sertar 0GMS care ofera posibilitatea intalnirii cu opera a trei artisti tineri bulgari - o alta contributie a lui Ivan Moudov care, cu ocazia deschiderii expozitiei, va invita publicul sa consume o editie speciala din lucrarea sa Vin de vernisaj.
-----
Salonul de proiecte este un program al Muzeului National de Arta Contemporana (MNAC), initiat de Magda Radu si Alexandra Croitoru. Acest program isi propune realizarea unor expozitii, prezentari si dezbateri care se concentreaza predominant asupra artei contemporane din Romania, punand productiile tinerilor artisti intr-un context generational, local si international, mai larg.
Echipa: Magda Radu, Alexandra Croitoru, Stefan Sava si Dana Andrei
Salonul de proiecte
MNAC Anexa, etaj 2
Calea Mosilor 62-68
Bucuresti, Romania
Comunicat