Ungaria vecina comemoreaza azi - intr-o atmosfera politica tensionata - 50 de ani de la revolta anticomunista care, in octombrie 1956, a aprins pentru scurt timp speranta unui declin al dominatiei sovietice in Europa Centrala si de Est.
Zeci de lideri din intrega lume, intre care presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, urmeaza sa participe azi la Budapesta la o serie de manifestari oficiale menite sa comemoreze eroismul maghiarilor, care, cu aproape 40 de ani inaintea vremii, au crezut in moartea comunismului si au avut taria de a se opune Moscovei.
2.500 de morti
Incurajati de schimbarile din URSS survenite dupa moartea lui Iosif Stalin, dar si de revoltele anticomuniste de mici dimensiuni din Germania de Est si Polonia, studentii ungari au iesit in strada la 23 octombrie 1956 pentru a cere libertate si iesirea Ungariei de sub dominatia Kremlinului.
In urmatoarele zile, peste 200.000 de oameni se alatura revoltei studentesti, provocand caderea guvernului promoscovit, reinstalarea premierului reformist Nagy Imre si o retragere intempestiva, dar de scurta durata, a fortelor sovietice stationate in Ungaria.
Bucuria de moment si himera infrangerii Moscovei iau sfarsit la 4 noiembrie, in momentul in care URSS declanseaza o invazie militara de proportii, inecand in sange idealurile de libertate si independenta ale revolutionarilor. Peste 2.500 de maghiari, civili si militari, sunt ucisi in asaltul celor nu mai putin de 17 divizii sovietice venite sa restabileasca dominatia Moscovei.
FIDESZ boicoteaza ceremoniile
In ciuda caracterului national al manifestarilor, politicienii de la Budapesta vor celebra separat implinirea a jumatate de secol de la revolta. Tensiunile politice generate de nemultumirile fata de guvernul socialist condus de Ferenc Gyurcsany au determinat FIDESZ, principalul partid de opozitie, sa anunte ca va boicota evenimentele oficiale la care va participa liderul guvernului.
Protestele fata de executivul socialist - care vor continua intr-o formula mult restransa si in timpul comemorarilor - au debutat inca de la 17 septembrie, ziua in care a aparut o inregistrare audio in care Gyurcsany putea fi auzit recunoscand ca a mintit electoratul cu privire la situatia economica a tarii pentru a castiga alegerile din aprilie.
Boicotul politic al opozitiei este dublat de nemultumirile ungurilor, speriati de planul de austeritate anuntat de Gyurcsany, dar si de refuzul unei parti importante a organizatiilor de veterani ai Revolutiei din 1956 de a participa la ceremoniile organizate de guvern.
Multi dintre supravietuitorii represiunii sangeroase a Armatei Rosii considera ca socialistii, ca urmasi ai partidului unic, nu au dreptul de a organiza comemorarea nationala a celor care au pierit sub tancurile URSS luptand impotriva comunismului.
Vizita
Tariceanu, printre invitati
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a plecat ieri la Budapesata, pentru a participa la manifestarile din Ungaria. Aseara, premierul Tariceanu urma sa asiste la seara de gala organizata de autoritatile ungare la Opera din Budapesta.
Dupa incheierea acestei gale, primul-ministru era invitat la un dineu oferit de Laszlo Solyom, presedintele Republicii Ungaria, si de primul-ministru ungar, Ferenc Gyurcsany, in onoarea sefilor de stat si de guvern prezenti la Budapesta. Azi, Tariceanu va avea o intrevedere cu omologul sau ungar, Ferenc Gyurcsany.
Cei doi ar trebui sa discute astazi despre dezvoltarea relatiilor bilaterale, dar si despre viitoarea sedinta comuna romano-ungara care va avea loc in luna noiembrie, la Budapesta. (Ana Jitarita)
Calin Stoica-Diaconovici