foto: wikipedia.org
Localizare si cadru natural
Situata in Centrul Europei, Ungaria se invecineaza cu sapte tari: Serbia la sud, Croatia si Slovenia la sud-vest, Austria la vest, Slovacia la nord, Romania la est si cu Ucraina la nord-est. Ungaria nu are munti inalti si nici iesire la mare, insa are campii vaste care ocupa trei sferturi din suprafata sa totala. Pe teritoriul tarii este situata aproape toata suprafata Campiei Panonice, din care face parte Parcul National Hortobagy, inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.Muntii ocupa suprafete reduse si au altitudini mici. Cei mai inalti sunt Muntii Matra, cu varful Kekes de 1015 m altitudine.
Dunarea este cel mai important rau care strabate teritoriul tarii. Fluviul este al doilea ca marime din Europa si imparte capitala Ungariei in doua parti: Buda si Pesta. O alta importanta apa curgatoare este raul Tisza a carui lungime pe teritoriul Ungariei este de 596 km. Pe teritoriul Ungariei se afla si cel mai mare lac al Europei Centrale, Balaton, cu o suprafata de 596 km patrati si o lungime de 78 km. Clima Ungariei este continentala, cu ierni reci si veri calduroase si precipitatii relativ reduse.
Populatie
94,4% din totalul populatiei Ungariei este formata de maghiari. Alte minoritati: rromi (5%), germani (1.2%), slovaci (0.4%), croati (0.2%), sârbi (0.2%), ucrainieni (0.1%), români (0.1%).
74.4% din populatia Ungariei sunt crestini. Romano-catolicii alcatuiesc majoritatea populatiei (54,5%), in vreme ce greco-catolicii (2,6) alcatuiesc comunitati mai putin semnificative. 16%-20% din populatia apartine religiei reformate (calvinista) si 3%-5% religiei luterane. Doar circa 0.2% din populatie sunt de religie mozaica (evrei). De asemenea exista importante comunitati crestine ortodoxe (romane, sarbe), obsti neo-protestante, precum si o comunitate musulmana.
Limba oficiala a Ungariei este maghiara. Sunt aproximativ 12,5 milioane de vorbitori de limba maghiara, din care doar 9,5 milioane traiesc in Ungaria. Ca importanta numerica, a doua cea mai mare grupare de vorbitori se afla in Romania (1.450.000).
Topul oraselor de vizitat
Un oras istoric dar si modern, care atrage anual peste 6 milioane de turisti, este Budapesta, capitala tarii. Situat pe ambele maluri ale Dunarii, orasul impresioneaza prin arhitectura, monumente impozante si parcuri aerisite.
O cladire care se remarca prin detaliile arhitecturale este Parlamentul. Impunatoarea cladire construita in secolul al XIX-lea in stil gotic este una dintre cele mai frumoase cladiri legislative din Europa si a treia cladire ca marime din lume care gazduieste un Parlament national.
O alta atractie turistica a orasului este Castelul Buda, numit in trecut Palatul Regal datorita faptului ca a gazduit mai toti regii Ungariei. Castelul este al doilea ca marime din Europa, dupa Versailles. Bazilica Sfantul Stefan, Podul cu Lanturi, Biserica Matyas si Bastionul Pescarilor se numare de asemenea printre cele mai frumoase obiective turistice ale orsului.
Situat la 220 km de Budapesta, Debretin este al doilea oras ca marime din Ungaria. Orasul, care are o istorie bogata de peste 750 de ani, a fost capitala Ungariei de doua ori, dar pentru scurt timp: in timpul revolutiei din 1848-49 si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1945.
Debretin este un important centru cultural, artistic si stiintific. Cele mai importante puncte de atractie ale orasului sunt: Marea Biserica Reformata, Muzeul Deri, Catedrala Sfânta Ana, Gradina Zoologica si Botanica.
Personalitati
Gyula Aggházy - pictor, violonist
Vilmos Aba-Novák - pictor, grafician
Rezső Bálint - pictor, cunoscut in special pentru peisajele realizate
Tivadar Kosztka Csontváry - pictor
János Donát - pictor
János Miklós Vaszary - pictor
Karl Goldmark - compozitor
Gábor Darvas - compozitor
Georg Solti - dirijor
Iulie 2015
A.I.
editor artline.ro