inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Unde sunt desenele animate de altadata?

0 Comentarii
Odata cu falimentul Animafilm, Mihaela si Azorel au ajuns in arhiva.

 



 


Filmul de animatie romanesc n-a mai produs niciun personaj memorabil de mai bine de 17 ani. Istoria sa se opreste la Revolutie, cand singurul mare studio care producea animatie, Animafilm, a iesit de sub aripa statului si a intrat pe piata concurentei.


In consecinta, galeria personajelor pur romanesti, ca Miaunel si Balanel, Mihaela, omuletul lui Gopo sau pinguinul Pin Pin, nu s-a mai imbogatit cu nicio vedeta animata.


"Dupa Revolutie, animatia a inceput sa cada odata cu fondurile de la stat, care s-au micsorat pe masura ce au trecut anii. Au mai aparut atunci si cateva studiouri particulare, care au dezmembrat echipele de la Animafilm", a precizat Virgil Toader, director de animatie la studioul particular Dacodac Studio si fost angajat al Animafilm.


Privatizarea Animafilmului


Statul comunist a infiintat Animafilm in 1964, dupa ce caricaturistul Ion Popescu Gopo s-a facut remarcat in Occident, castigand in 1957 Palme d’Or la Cannes cu filmuletul "Scurta istorie".


La putin timp, Animafilm a angajat cei mai renumiti desenatori si graficieni, ca Bob Calinescu, Radu Igazsag, Victor Antonescu, Nell Cobar si Matty Aslan. Prin anii ‘70, studioul ajunsese la performanta de a produce cateva zeci de pelicule pe an. Moartea lui Ion Popescu Gopo si Revolutia, petrecute in acelasi an, au insemnat inceputul sfarsitului pentru studio.


In 1991, Animafilm s-a desprins de stat si a devenit societate comerciala. Dupa 15 ani, firma a ajuns in pragul falimentului, cu circa sapte miliarde datorii la stat si doar zece angajati.


Impreuna cu Studiourile Cinematografice Rofilm si Sahia Film, Animafilm, care se intretinea mai mult din chirii, va fi transferat la sfarsitul acestei luni catre AVAS, pentru a fi privatizat.


 "Era o obligatie majora a statului sa sustina un asemenea studio, mai ales ca animatia este un domeniu asa de costisitor. Am facut eforturi sa strangem banut cu banut, dar animatia e scumpa", spune Manuela Hodor, directoarea Animafilm.


Tehnologie invechita


Desi statul este actionar majoritar si detine 70% din actiuni, ca societate comerciala, aflata in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), Animafilm ar fi trebuit sa se intretina din profit.


 "Conducerea de acolo ar fi trebuit sa faca ceva, sa se strofoace, sa-si puna mintea la contributie, sa faca parteneriate cu alte firme, nu sa piarda bani", sustine Cornelia Palos, consilier la MCC.


De 15 ani, studioul a produs, potrivit Manuelei Hodor, circa 140 de filmulete scurte, aproape toate utilizate in circuit inchis, in scopuri educative. "Nu am putut sa facem niciun lungmetraj, pentru ca filmul de animatie e un produs foarte scump", a precizat Hodor.


 Pe langa costul ridicat al productiei, Animafilm nu mai putea fi competitiva pe piata din cauza echipamentului vechi de cateva decenii. "Tehnologia s-a schimbat in proportie de aproape 100%. Nu se mai foloseste nimic din ce se folosea in 90, iar eficienta studioului in cazul acesta este foarte redusa", a explicat Virgil Toader.


O alta posibila sursa de venituri i-a fost taiata studioului prin transferarea tuturor celor 3.000 de filme de animatie produse de-a lungul timpului catre Arhiva Nationala de Film, care incaseaza drepturile de autor rezultate din difuzarea lor.


Plina de datorii, cu sediul revendicat de fostii proprietari si echipament vechi, Animafilm are prea putine sanse sa-si gaseasca un investitor. "Nimeni nu si-a manifestat interesul pana acum, iar sansele ca actiunile sa fie cumparate de cineva sunt foarte mici. Cine ar vrea sa preia o societate cu atatea probleme?


E mai simplu sa-si infiinteze una noua", a declarat consilierul MCC, Cornelia Palos. Pentru ca Ministerul Culturii nu mai are baza legala sa infiinteze un nou studio, sansa revigorarii animatiei romanesti sta in studiourile particulare.


Un milion de euro, un studio


Cateva initiative private s-au concretizat in firme ca They Live, Brain Box Media, Anima Art sau Dacodac Studio. Cea mai mare societate de acest fel, Dacodac Studio, cu o cifra de afaceri de aproximativ doua milioane de lei, functioneaza din 1992 si produce filme pentru strainatate.


Potrivit Cameliei Nicolae, directoarea Dacodac, crearea unui astfel de studio, cu peste 60 de persoane implicate direct in productie, fara personal administrativ, poate ajunge la un milion de euro.


"Indiferent de cat de mica ar fi capacitatea unui studio de animatie, costurile sunt semnificative. Pentru executia unui lungmetraj sau serie de animatie tridimensionala, softurile folosite, dar si calculatoarele au costuri ridicate", a explicat Camelia Nicolae.


Primul lungmetraj romanesc


Dacodac a produs animatie pentru Franta, Australia, Irlanda, India, Polonia sau Ucraina. Societatea s-a orientat catre parteneriatele cu alte studiouri puternice din alte tari, cum ar fi Millimages, din Franta. In luna decembrie va fi lansat primul lungmetraj de animatie produs integral la noi in tara, "Picollo, Saxo & Company".


Scoala


De la Omuletul lui Gopo, la multimedia


Primul festival de animatie din Romania, anim’est, desfasurat intre 22 septembrie si 1 octombrie, i-a readus pe ecrane Omuletul lui Gopo, pe muschetarii regizorului Victor Antonescu sau pinguinul Pin Pin.


Intrerupta de Revolutie, istoria animatiei - inceputa in 1920, cu un filmulet de Aurel Petrescu, "Pacala in luna" - se reduce la cele cateva personaje create in anii de glorie ai Animafilmului, de artisti ca Bob Calinescu, Luminita Cazacu - cu pinguinul Pin Pin -, Olimp Varasteanu, Nell Cobar - creatorul Mihaelei si al lui Azorel - sau Victor Antonescu, regizorul "Uimitoarelor aventuri ale muschetarilor".


Cel mai cunoscut creator de personaje ramane Ion Popescu Gopo, cu Omuletul sau. Schitat sumar din cateva linii simple, dar expresive, Omuletul lui Gopo a fost revelatia Cannes-ului in 1957, cand a primit trofeul Palme d’Or.


Poetic si cu umor, filmuletul "Scurta istorie", "7 arte" sau "Homo Sapiens" concentreaza framantarile omului modern. Tot Popescu Gopo a asigurat partea de animatie din musicalul "Maria Mirabela", cu personajele Oache, Scaparici si Omide.


Din cercul de creatori de animatie de dinainte de ‘89 provin si actualii profesori care formeaza noua generatie de animatori. Unul dintre ei este Radu Igazsag, care preda cursuri de animatie la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (UNATC), la catedra de multimedia.


"Cred ca aproximativ 30% dintre studentii de la aceasta sectie aleg sa faca animatie. Sunt doua-trei materii care se indreapta spre grafica si, implicit, daca studentii sunt interesati, spre animatie.Se fac in fiecare semestru exercitii, cu un minimum de materiale tehnice", a precizat Mircea Ciocaltei, lector la UNATC, care preda cursuri si la singurul master de animatie.


Formarea animatorilor, tot cu mijloace restranse, e asigurata si de cateva cursuri la Facultatea de Arte Plastice, dar in studiouri ajung cel mai adesea autodidactii, potrivit directorului Dacodac.


Productii


Ce-a urmat dupa Animafilm


Dincolo de cativa entuziasti care au conceput filmulete 3D pe calculator ori s-au incumetat sa produca scurtmetraje, in animatia de dupa 1989 a fost liniste. "Filme recente nu cred ca am putea gasi cat sa putem alcatui o sectiune romaneasca competitiva in sine, pentru anul viitor", a declarat Laurentiu Bratan, directorul festivalului anim’est.


Potrivit lui Carmen Stejaroiu, membru in comisiile CNC, in ultimii ani au fost depuse foarte putine idei de animatie. "In fiecare an avem foarte putine proiecte, cel mult trei-patru, aproape toate de scurtmetraj".


Din lipsa de proiecte, anul acesta, bugetul pentru animatie va fi impartit cu cel pentru documentare. In 2004, a avut premiera un scurtmetraj al lui Radu Igazsag, "Boborul", o combinatie a jocului de actori cu personaje animate, inspirata din proza lui Caragiale.


Tot in regia lui Igazsag va fi lansat, anul viitor, un lungmetraj despre istoria desenului animat romanesc. Intitulat "7 bis", filmuletul are un buget de sapte miliarde.


In 2004 au fost create si scurtmetrajele "Dumbrava Minunata", de Adriana Badea, si "Povara umbrei", in regia lui Dragos Iuga. Pe cont propriu, un fost animator la Animafilm, Ioan Octavian Frecea, angajat la Dacodac Studio, a produs un filmulet 3D despre un pinguin, numit "Iarna pinguinului", iar regizorul Matei Branea a creat un personaj schitat simplu, Omulan.

Voteaza


Pe acelasi subiect: Gopo | multimedia | lungmetraj | buget | studio
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Editura Litera si KFC va cultiva cele mai nobile vicii cititul si cafeaua
Editura Litera si KFC va cultiva cele mai nobile vicii: cititul si cafeaua

Editura Litera și KFC România vă cultivă cele mai nobile vicii: cititul și cafeaua! Și pentru că ele merg foarte bine împreună, vi le oferim cadou, la pachet: marți, 9 aprilie a.c. ...

 Ceramic rendez vous la Galeria Galateea
"Ceramic rendez-vous" la Galeria Galateea

Luni, 12 decembrie, ora 19.00, va avea loc vernisajul expoziţiei „Ceramic rendez-vous”, la Galeria GALATEEA, Calea Victoriei, nr. 132, Bucuresti. Aceasta expozitie, care va putea fi ...

Se închide 'Lada cu zestre'

Manifestarea "Lada cu zestre", ce a debutat în luna iunie a anului 2007 este aproape de final. "Lada cu zestre" este o manifestare cu mai multe valenţe. De-a lungul acestei ...

Festivalul Dramaturgiei Contemporane, o manifestare necesara

Oameni de teatru prezenti la Festivalul Dramaturgiei Contemporane de la Brasov caracterizeaza aceasta manifestare, aflata in topul preferintelor brasovenilor, ca fiind una benefica si necesara atat ...

Expozitia SANTA’S ART WAREHOUSE

VATRA COLLECTIVE, galeria artistilor Aitch, Noper, Kitra, Saddo si Sinboy, organizeaza expozitia SANTA’S ART WAREHOUSE, dedicata cautatorilor de cadouri cu mot. Expozitia expune lucrari de arta ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline