Cea mai rafinata harta mondiala a speciilor biologice amenintate cu extinctia aduce la lumina dovezi pro sau contra unor teorii ecologice care nu puteau fi verificate pina acum.
Spatiile largi sint mai sigure
Un studiu al biologilor de la Imperial College London, publicat in revista 'Nature', confirma ipoteza dupa care speciile din zona tropicala traiesc in areale mai inguste, in timp ce spatiile vitale devin din ce in ce mai largi o data ce ne indreptam inspre regiunile temperate si polare. Astfel se explica de ce Bazinul Amazonian este atit de bogat in specii diverse, in timp ce regiunile temperate au, pe suprafete mai mari, o varietate mai mica de specii. Scaderea biodiversitatii in functie de latitudinea geografica are consecinte importante in privinta riscului de disparitie a speciilor. Speciile de pe un areal mai ingust sint mai vulnerabile in fata unei tornade, de pilda, care le-ar putea distruge complet habitatul, ceea ce nu se poate spune si despre populatiile de pe areale mai largi din zona temperata. In concluzie, raritatea unei specii nu inseamna automat amenintarea cu disparitia. Dupa un studiu realizat pe mamiferele rare din America de Nord, cercetatorul M. Rosenzweig, de la Universitatea din Arizona, declara pentru revista 'New Scientist': 'Nu trebuie sa ne facem griji pentru speciile rare atit timp cit ele traiesc in mai multe locuri si nu doar pe un areal restrins'.
Mamifere cu zile numarate
Datele aduse de harta biodiversitatii infirma o mai veche idee a ecologistilor dupa care pe glob ar exista regiuni unde toate speciile sint amenintate, pentru ca declinul uneia ar antrena sfirsitul celorlalte specii intr-o maniera asemanatoare cu principiul dominoului. Exista, din contra, regiuni in care grupa de specii pe cale de disparitie nu atrage dupa sine extinctia altora. 'Desi intr-o regiune muntoasa pot aparea probleme reale cu amfibienii din riuri, e probabil ca speciile de pasari si de animale din aceeasi regiune sa prospere', exemplifica biologul Ian Owens, coordonatorul cercetarilor. De exemplu, in Noua Zeelanda exista locuri in care numarul crescut de sobolani si de pisici este o amenintare pentru speciile de pasari. 'In Romania, speciile amenintate sint lupii, ursii si risii, din cauza defrisarilor care le reduc din habitat, dar si delfinii si anumite specii de pesti (sturionii)', ne-a declarat Ana-Maria Bogdan, purtator de cuvint al organizatiei Greenpeace din Romania.
Harta ecologica
Harta realizata de cercetatorii britanici a pornit de la divizarea planetei in perimetre de 100 de km2 pentru care s-a calculat numarul de specii de mamifere, pasari si amfibieni. 'Este un pas enorm inspre intelegerea dimensiunilor mondiale ale ecologiei, ceea ce sper ca va permite si rezultate mai bune in protejarea speciilor pe cale de disparitie', a spus Owens.
Ultimul secol cu fructe de mare
Un studiu global arata ca, daca pescuitul comercial va continua in acelasi ritm, vom avea toate sansele ca in 2050 sa nu mai putem pune pe masa peste si fructe de mare. 90% dintre speciile de pesti comestibili sint amenintate cu disparitia, din cauza pescuitului industrial si a poluarii apelor. Dat fiind ca doar un procent din oceanul global este protejat in prezent, specialistii reclama schimbari radicale la nivelul politicilor de mediu. 'Daca nu vom modifica radical felul in care gestionam speciile din ecosistemele oceanelor, atunci vom avea ultimul secol cu pesti si fructe de mare', afirma coautorul studiului, Steve Palumbi, de la Universitatea Stanford.
Victor Borza