Claude Monet a pictat "Le Bassin aux Nympheas” in perioada 1917-1919, fiind una dintre capodoperele sale tarzii, datand dintr-o perioada in care maestrul, imbatranit si suferind de cataracta (se va opera de doua ori abia in 1923, cu doar trei ani inainte de moarte), lucra cu mai multa greutate decat in trecut. Din fericire pentru Monet casa si mai ales gradina din Giverny, proprietate pe care o inchiriase in luna mai a anului 1883 si o va cumpara spre sfarsitul lui 1890, a fost refugiul atat de necesar, unde s-a dedicat in egala masura picturii si gradinaritului. Descoperind relativ tarziu pasiunea sa pentru flori si plante de tot felul, pictorul a lucrat impreuna cu familia, plantand si aducand soiuri rare, ingrijind rasadurile, documentandu-se, apeland chiar la un gradinar experimentat, caruia ii dadea planuri exacte, foarte minutioase, si pe care il supraveghea cu atentie. Initial o proprietate relativ restransa, dar in buna stare, casei si micii gradini din Giverny i se vor adauga in timp o sera, nu mai putin de doua ateliere (unul dintre ele, spatios si luminos, fiind locul une Monet a pozat pentru cateva fotografii alaturi de compozitiile sale de mari dimensiuni), o livada, un mic lac acoperit de lotusii care ii vor inspira o serie de lucrari celebre.
Monet nu se va opri la lotusii pe care ii gasea destul de usor in Franta, ci aduce din Egipt si din America de Sud alte soiuri rare, ii ingrijeste personal, vorbeste cu entuziasm prietenilor si admiratorilor de gradina sa si mai ales de lacul acoperit de florile noi, in culori vii. Va incepe sa picteze lotusi din 1899, compozitii adesea de mari dimensiuni, si va fi tema sa preferata pentru urmatoarele doua decenii.
Pretul final pentru “ Le Bassin aux Nympheax” ar putea sa fie o surpriza, tinand cont ca un alt peisaj de Monet, “Meules”, s-a vandut in mai 2019 la licitatie pentru 110 milioane de dolari, un record pentru maestrul impresionist. Unul din cele 25 de tablouri dintr-o serie ce infatisa capite de fan, permitandu-i lui Monet sa isi surprinda privitorul prin jocurile de lumina si culorile calde, tabloul era una dintre ultimele lucrari de Monet ce se mai gaseau atunci intr-o colectie privata.
Foto: wikipedia.org