Lucrarea lui Henri Rousseau provine din colectia Payne Whitney Middleton si inainte de al Doilea Razboi Mondial i-a apartinut lui Paul von Mendelssohn-Bartholdy, bancher si pasionat colectionar de arta. Dupa moartea acestuia, in 1935, vaduva avea sa pastreze si tabloul lui Rousseau, pe care l-a vandut in perioada postbelica, acesta ajungand sa fie cumparat de familia Payson, parintii lui Payne Whitney Middleton, in 1949. Dupa moartea recenta a acesteia pictura lui Henri Rousseau va fi pusa in vanzare, iar organizatorii se asteapta la un pret final impresionant.
Un autodidact surprinzator de original si un talentat violonist, respins initial de critica oficiala dar privit cu admiratie si simpatie de tinerii artisti avangardisti, Henri Julien Felix Rousseau a fost un “pictor de duminica”, cunoscut si sub porecla “Le Douanier/Vamesul”, una dintre ocupatiile modeste care l-au ajutat sa se intretina. Avea sa traiasca modest pana la sfarsitul vietii, dand adesea lectii de vioara pentru a se putea intretine. A inceput sa picteze pe cand avea in jur de 40 de ani, in buna masura ca un amator entuziast, care isi petrecea ore bune in galerii, muzee dar si in gradina zoologica sau in parcuri si gradina botanica, identificand si transfigurand plante ce vor alcatui peisaje fabuloase, suprarealiste. Aparent de o naivitate bonoma care il facea adesea tinta farselor admiratorilor sai mai tineri, Henri Rousseau avea sa expuna din 1886 la astazi miticul Salon des Independants, castigand treptat tot mai multa popularitate, pe masura ce publicul si ceilalti pictori descopereau scenele sale in care stilul naiv si elementele supranaturale construiau imaginea unor lumi cu paduri exotice, luxuriante, animale infricosatoare, personaje desprinse din vise si reverii.
Admirat de nume ca Pablo Picasso, Constantin Brancusi, Juan Gris, Andre Salmon sau Guillaume Apollinaire, vazut ulterior ca unul dintre maestrii artei naive pe care initial criticii l-au ironizat, adesea cu cruzime, avea sa se bucure mai ales postum de o surprinzatoare popularitate.