Diplomatia romana dateaza din perioada Evului Mediu, prima persoana insarcinata cu misiuni diplomatice fiind Ioan Tamblac, solul lui Stefan cel Mare. Acesta a fost urmat de Miron Costin in a doua jumatate a veacului al XVII-lea si de catre marele carturar Nicolae Milescu Spataru, reprezentantul domnitorului Grigore Chica la Constantinopol.
Secolele XIX și XX sedimenteaza activitatea diplomatica a Romaniei prin infiintarea si reorganizarea unor institutii specializate, intemeierea unor noi agentii diplomatice pe plan international, recunoasterea tarii ca stat independent si suveran in lume prin actiunile diplomatice de succes si afirmarea in plan international a diplomatilor romani. In prezent, Romania, ca membra a Uniunii Europene si a NATO, isi vede implinite atat interesele de securitate, cat si dorinta ei de cooperare internationala.
Cu ocazia implinirii, in 2012, a "150 de ani de la infiintarea Ministerului Afacerilor Externe", Romfilatelia introduce in circulație o emisiune de marci postale dedicata acestei aniversari, alcatuita dintr-o marca postala – cu valoarea nominala de 2,10 lei, un plic "prima zi", o colita si un carton filatelic.
Elementele emisiunii filatelice ilustreaza intr-o maniera grafica sugestiva si reprezentativa:
- imaginea lui Apostol Arsache, primul ministru de externe al Romaniei
- imaginea Palatului Sturdza, sediul Ministerului Afacerilor Externe la inceputul secolului 20
- imagini ale diplomatilor romani in costume de ceremonie.
Incepand cu ziua de miercuri, 25 aprilie 2012, emisiunea de marci postale "150 de ani – Ministerul Afacerilor Externe" va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.
Aprilie 2012