Tanarul artist roman Daniel Nicolae Djamo a primit „Young Artist’s Prize Central Eastern Europe”, in cadrul galei Henkel Art.Award care a avut loc la Viena pe 4 decembrie 2013, la Muzeul Moderner Kunst Stiftung Ludwig (mumok) din Viena. Young Artist’s Prize CEE se acorda ca parte a competitiei Premiul Henkel CEE pentru Arta si reprezinta o bursa de trei luni la Viena, in programul Artists-in-Residence, derulat de KulturKontakt Austria si de Ministerul Federal al Educatiei, Artelor si Culturii din Austria. La finalul rezidentei, artistul are posibilitatea de a expune lucrarile create in acest timp. Pe lângă bursa Kultur Kontakt, artistul roman primeste din partea companiei Henkel un premiu in valoare de 2.000 euro.
In varsta de 26 ani, Daniel Nicolae Djamo reprezinta noua generatie de artisti din Romania. Nascut la Bucuresti si activ deja pe scena artistica internationala, Daniel este in prezent doctorand in Arte Vizuale la Universitatea Natională de Arte din București. Lucrarile sale reprezinta o contributie exemplara la interfata dintre arta vizuala si cercetarea teoretică si critica.
“Pe durata bursei de la Viena, voi lucra la „Nomadaptare”, o cercetare ce trateaza problemele imigrantilor (nascute in pantecul tarilor adoptive, in mare masura vestice). Mulțumita acestui premiu, voi putea pune carne pe scheletul pe care m-am caznit sa-l ridic in ultimii 2 ani.
Grefele creeaza goluri atat in noua lume, in ei insisi, cat si acasa, in spatiul de unde provin (fara a ma referi numai la familie). Lucrarea dezbate reusita realei adaptari. Am pornit de la experienta mamei mele, care a emigrat in 2007 în Franța, unde a deschis un cabinet medical”, a declarat Daniel Nicolae Djamo.
Conform juriului de la Viena, care l-a selectat pe Daniel castigator, ceea ce descrie lucrarile sale este tema istoriei si in mod specific elemente ale revolutiei din 1989. Lucrarile lui video au ca punct central problema Romaniei actuale in relatie cu acel moment foarte puternic din istoria Romaniei si a Europei. Artistul ilustreaza procesul uitarii si se implica, de asemenea, in istoria orala pentru a readuce la suprafata amintirile celor care au luat parte la revolutia din Romania.
Lucrarile lui Daniel Djamo sunt legate de teme din mass-media, de rolul televiziunii in trecut si în prezent, de intrebari legate de imbatranire si moarte si de importanta artei pentru memorie si pentru construirea istoriei.
Arta contemporana romaneasca a fost bine reprezentata in finalele Henkel CEE Art Award. Astfel, lista castigatorilor a fost inaugurata de artistul roman Dan Perjovschi, primul castigator al Premiului, in 2002.
Dupa Dan Perjovschi in 2002, in finala de la Viena au mai fost prezenti Pavel Braila din Republica Moldova în 2010, Cristina David – in 2011, Anca Benera si Arnold Estefan- la editia din 2012 si Stefan Sava – la editia 2013.
Decembrie 2013