Mia Fredricksen, personajul principal din O vara fara barbati, pare o femeie implinita. Ajunsa la cincizeci si cinci de ani, are o cariera universitara, este o poeta cu un oarecare renume si are o fiica fermecatoare, care e actrita.
Insa romanul debuteaza cu naruirea universului stabil al eroinei: dupa treizeci de ani de casnicie, sotul ei, Boris Izcovich, o paraseste, spunindu-i ca vrea sa ia o pauza. Numai ca Mia afla ca "pauza" este o colega a acestuia, cu douazeci de ani mai tinara. Dupa o cadere nervoasa, Mia se intoarce peste vara in Bonden, orasul copilariei ei, unde se integreaza intr-un univers exclusiv feminin, in care idiosincraziile si obsesiile batrinelor dintr-un azil alterneaza cu vitalitatea si cruzimea copilareasca ale unui grup de fetite carora le preda un curs de poezie.
Nominalizat la premiul Femina in Franta, romanul O vara fara barbati de Siri Hustvedt a aparut in colectia "Biblioteca Polirom", in editie print si digitala, traducere de Veronica D. Niculescu. Pina in prezent scrierile lui Siri Hustvedt au fost traduse in treizeci de limbi.
Scrisa la persoana intii, cu un rafinament si o finete remarcabile, O vara fara barbati este o carte despre descoperirea sinelui feminin, despre diferentele dintre sexe, despre maturizare si recuperare, o remarcabila cufundare in universul profund al feminitatii.
"O vara fara barbati are aerul unei carti luminoase, in ciuda unui subiect de viata si de moarte... Printre partile cele mai incintatoare ale romanului se numara analizele asupra femeilor si barbatilor, dar si Mia insasi, personajul central, o fiinta onesta, spirituala si intelegatoare." (The New York Times Book Review)
Siri Hustvedt (n. 1955, Northfield, Minnesota) a urmat cursurile colegiului St. Olaf din Northfield pina in 1977. A studiat apoi la Columbia University din New York, unde si-a sustinut si doctoratul in literatura engleza in anul 1986. Intre timp incepe sa scrie literatura si debuteaza in 1978 cu un poem publicat in Paris Review. In 1982, Siri Hustvedt s-a casatorit cu prozatorul Paul Auster. In acelasi an a publicat volumul de poeme Reading to You, dupa care a inceput sa scrie proza. Doua dintre povestirile sale au fost incluse in antologiile anuale Best American Short Stories din 1990 si 1991, iar ulterior i-au aparut romanele The Blindfold (1992), The Enchantment of Lily Dahl (1996), What I Loved (2003) si The Sorrows of an American (2008). Pe linga scrierile de fictiune, Siri Hustvedt a mai publicat si citeva volume de eseuri. In 2011 ii apare romanul The Summer Without Men (O vara fara barbati).
Primele rinduri din roman
Cindva, dupa ce el a zis cuvantul pauza, am innebunit si am aterizat intr-un spital. Nu a zis Nu vreau sa te mai vad niciodata sau S-a terminat, dar dupa treizeci de ani de casnicie, cuvintul pauza a fost suficient ca sa ma transforme intr-o lunatica ale carei ginduri explodau, ricosau si se ciocneau unul de altul ca boabele de popcorn intr-o punga din cuptorul cu microunde. Am facut aceasta trista observatie pe cind stateam intinsa in patul meu din Sectia Sudica, atit de ametita de Haldol, incit nu mai aveam chef nici sa ma clintesc. Vocile enervante si ritmice se mai inmuiasera, dar nu disparusera, iar cind inchideam ochii, vedeam personaje de desene animate fugarindu-se printre dealuri roz si disparind in paduri albastre. Pina la urma, dr. P. m-a diagnosticat cu psihoza depresiva temporara, cunoscuta si ca psihoza reactiva temporara, ceea ce inseamna ca esti cu adevarat nebun, dar nu pentru mult timp. Daca dureaza mai mult de o luna, iti trebuie alta eticheta. Se pare ca de cele mai multe ori exista un declansator sau, in limbaj psihiatric, un "eveniment traumatic" pentru aceasta forma anume de dereglare. In cazul meu a fost Boris sau mai degraba faptul ca nu mai era nici un Boris, ca Boris luase o pauza. M-au tinut inchisa vreme de o saptamina si jumatate si-apoi mi-au dat drumul. Am mai fost o vreme pacient extern, pina am descoperit-o pe dr. S., cu vocea ei joasa si muzicala, un zimbet retinut si o ureche buna pentru poezie. Ea m-a sprijinit – si de fapt inca ma mai sprijina.
Website-ul editurii Polirom