Alaturi de fostul palat al Pasei, Casa Avramide se numara printre cele mai reprezentative monumente de arhitectura din municipiul Tulcea. Cladirea aflata la nr. 32 pe strada Progresului, gazduieste astazi Muzeul de Stiintele Naturii si ofera pe langa lectii de biologie, o succinta initiere in istoria si arhitectura locala.
Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, manat de ganduri si nazuinte inalte, se stabilea la Tulcea omul de afaceri Alexandru Avramide. Acesta va aduce mesteri italieni, in jurul anului 1890, carora le incredinteaza constructia unei locuinte-simbol pentru el si familia sa.
Rezultatul a fost cel asteptat de armatorul grec, iar ca dovada, casa amplasata in fata bisericii Sf. Nicolae va deveni pentru majoritatea localnicilor cea mai frumoasa din oras. Dupa 1944 casa a devenit sediul Comitetului Democratic Grec.
In data de 14 noiembrie 1949 se semneaza actul de nastere a Muzeului “Delta Dunarii”, a carui deschidere va avea loc la 1 Mai 1950, si va ocupa doua camere din actuala cladire, avand in patrimoniu 872 obiecte si materiale complementare.
Casa Avramide rerprezinta o intruchipare a gustului epocii sale in materie de arhitectura. Imobilul se distinge prin stilul fatadelor, in special a celei principale care da in curte, unde se afla si intarea principala. De o parte si de alta a acesteia se gasesc ferestrele largi, incadrate cu frumoase decoratiuni.
Dupa 40 de ani de activitate stiintifica, Muzeul de Stiintele Naturii “Delta Dunarii” detine colectii de botanica, malacologie, entomologie, ihtiologie, ornitologie, mamalogie, care insumeaza 66. 737 piese muzeale. Langa ele se adauga o colectie alcatuita din peste 200 organisme acvatice vii, printre care crustacei, reptile sau pesti.
Sursa foto: obiectivtulcea.ro
I. C.
editor artline.ro