Manifestarea a fost prezentată de artistul şi realizatorul de televiziune Alexandru Pugna şi concepţia spectacolului a vizat ansamblul, începând cu decorul foarte frumos, schimbat faţă de ediţiile anterioare. Chiar dacă este post, concertul a cuprins o secţiune de cântece în cadrul căreia au urcat pe scenă artiştii:
Mărioara Sigartău, Mirela Petruş, Simona Pop Labiş, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioancă, Cristina Retegan, de asemenea, Ioachim Spân, Leontina Pop, Valeria Peter Predescu, Dorina Oprea, Mia Dan, Cornelia Ardelean Archidean, apoi Petre Petruse, Dorina Grad, Ana Strâmturean, Olimpia Deneş şi Mihaela Grec. O prezenţă inedită în concert, artistul folk Florin Săsărman, cu câteva colinde recent imprimate pe albumul “În cetatea împărătească”.
În continuare s-a derulat un adevărat regal al colindei tradiţionale, începând cu invitaţii din judeţul Maramureş, coordonaţi de profesoara Tatiana Tiniş, apoi cei din Cluj, Mureş, Suceava, cu obiceiuri de Crăciun de mare diversitate şi culoare locală. Cu nimic mai prejos, colindătorii din localităţile Căianu Mic, Ilva Mare, Şanţ, Prundu Bârgăului, de asemenea, Joseni, Beclean, Ragla şi Bistriţa, ediţia realmente strălucind prin pluguşor şi urări, datorate grupului din Prundu Bârgăului, a dansului caprei şi ursului impregnat cu umor bucovinean adus de coşneni (locuitori din Coşna) sau a unui altfel de joc al caprei de la Ilva Mare, la casa gazdei Anuţa Văsieş (viceprimarul comunei) care a adus pe scenă tot ce se pune pe masa de Crăciun, de la cârnaţi şi ţuică, la sarmale aburinde. De ţinut minte scenetele colindătorilor din Ragla, referitoare la Naşterea Pruncului şi primirea magilor.
Manifestarea a primit o aură aparte prin prezenţa coralei preoţilor, formată din nouă slujitori la altar între care şi fostul protopop Viorel Stanciu, care au cântat admirabil, pe trei voci, colinde religioase, dar şi prelucrări ale unor importanţi compozitori români.
În final, grupul de colindători din Monor i-a surprins pe cei prezenţi prin colindele arhaice şi costumele autentice, altfel notă comună a colindătorilor înnobilaţi într-un fel de propriile straie tradiţionale, parte a spiritualităţii noastre.
Prin modul inspirat de a prezenta şi orchestra întreaga atmosferă, Alexandru Pugna a oferit un excelent cadru de descoperire a valorilor noastre care ajung prin televiziunea AXA din Baia Mare până departe în America.