Scriitorul a obtinut un master la Hamilton, in Canada, dar a devenit repede un reper al noii generatii de intelectuali.
In spatiul vitregit de pana acum al dreptei culturale, aparitia unui tanar de doar 32 de ani, mustind de talent si toba de carte, este ca o binecuvantata ploaie.
Nu degeaba Dan C. Mihailescu crede ca "daca ne-am fi gasit acum suspendati inca o data deasupra aceluiasi gol spiritual ca la inceputul anilor ‘90, cand s-a ivit, salvatoare, sansa pe nume H.-R. Patapievici, rolul acestuia cred ca ar fi fost luat de Mircea Platon".Publicistul Razvan Codrescu sustine:
"Discursul critic al autorului, presarat si cu pretioase excursuri de teorie literara si filosofie a artei, se altoieste pe o angajare crestin-ortodoxa decomplexata, dar si pe un orizont cultural deosebit de larg, in care se intersecteaza revelator literatura (romana si universala, mai ales franceza si engleza), teologia, filosofia, istoria generala si istoria mentalitatilor, deschizand calea unei alte intelegeri a fenomenului literar si cultural, reconexat la reperele fundamentale ale spiritualitatii crestine europene, in rasparul poncifelor laicismului stangist care a dominat discursul intelectual al ultimelor doua secole".
O carte-manifest
Mircea Platon a intrat de tanar in lumea culturala. La sfarsitul anului 1990, tatal sau, Mihai Platon, plecat din pacate dintre noi in 1998, infiinta Editura Agora. Dupa cum marturiseste, timp de noua ani, Mircea Platon a fost editor si redactor-sef. A editat si publicat lucrari de Ernest Bernea, Ovidiu Papadima, Pan M. Vizirescu, Ion Petrovici, Gr. Tausan si alti intelectuali romani anticomunisti.
Dupa acest contact cu filonul dreptei, Mircea Platon nu se putea afirma decat ca un om de dreapta.
"Ortodoxia pe litere - indreptar de fundamentalism literar", aparuta la prestigioasa Editura Christiana (2006) si care cuprinde publicistica din ultimii sapte ani, a fost bine primita de critica literara, i-a consolidat pozitia de lider al noului val de intelectuali de dreapta.
"Aparent, cartea lui Mircea Platon este o banala colectie de articole publicate de tanarul autor in presa din ultimii zece ani. In esenta insa, ne aflam in fata unui eveniment editorial, o carte-manifest scrisa de unul dintre cei mai talentati scriitori postdecembristi" scrie Ovidiu Hurduzeu in "Convorbiri literare".
Teodor Baconsky, in "Dilema Veche", a anuntat: "Imi place la dl Mircea Platon anticomunismul deopotriva filosofic, etic si religios. Autorul e metafizic, spiritualist, organicist, "mistic" livresc, adept al revelatiei ca sursa aletheica si, pe cale de idealista consecinta, promotorul unei drepte intelectuale capabile de fapte civice".