Primarul Parisului, Bertrand Delanot, a anuntat ca va demara un ambitios proiect ce vizeaza centrul orasului - Les Halles - revolutionand practic viata metropolei, parte a planurilor sale ample de a schimba imaginea capitalei.
Les Halles reprezinta numele pietei fondate in 1183, cand regele Philippe II Auguste a marit vechea piata din Paris si a acoperit-o, transformand-o intr-o serie de hale de mari dimensiuni. A fost principala piata a parizienilor pentru aproape 700 de ani, fiind evocata si de Zola in romanul sau "Le Ventre de Paris", publicat in 1873.
Dupa cel de al doilea razboi mondial locul a fost abandonata si s-a degradat treptat, ajungand sa nu mai corespunda standardelor unui centru comercial modern. A fost de asemenea punctul de intalnire pentru mai multe linii de metrou.
Generalul de Gaulle a luat o decizie temerara si controversata in epoca : a demolat elegantele pavilioane construite in secolul XIX, a transferat piata la Rungis, in suburbii si a construit un vast centru comercial subteran, numit de parizieni "le trou des Halles" (gaura de la Halles), aflata chiar in fata bisericii Sf Eustache, intre Luvru si Centrul George Pompidou. Constructia a fost terminata abia in 1977, avand in subteran Chatelet-Les-Halles, noua statie de metrou pariziana (si cea mai mare din Europa) si centrul comerical Forum des Halles, deschis in 1979. Pana atunci locul fusese un adevarat paradis al micii infractionalitati si al traficului de droguri, chiar daca legenda se pastrase. Dupa un deceniu de controverse si certuri politice si arhitecturale intreaga idee parea perimata si inutila.
Pe de alta parte pentru cele aproximativ 800 000 de persoane care trec zilnic pe aici, importanta, sensul, armonia si chiar identitatea locului erau pana nu demult intrebari fara raspuns. Les Halles aveau o utilitate clara, dar fara farmecul pe care il avusesera candva, insemnand cel mai mare centru comercial din Paris, cu 160 de magazine, 20 de restaurante, impartite pe cinci niveluri.
Din cei 41 de milioane de vizitatori care ajung anual la Forum, o treime sunt parizieni. Centrul comercial ofera 3000 de locuri de munca si are o cifra de afaceri de 475 de milioane de euro. Mai mult de o treime din aceasta suma impresionanta este reprezentata, oricat ar fi de greu de crezut, de Fnac, cea mai mare librarie din lume, vizitata de 44 la suta din cei care ajung la Les Halles.
Factorul politic nu este deloc de neglijat. Socialistul Delanoe, in varsta de 54 de ani, se bucura de popularitate si ar putea castiga un nou mandat in 2007, daca nu va alege sa candideze pentru presedintie. De aceea felul in care va schimba Les Halles ar putea influenta decisiv viitorul sau ca primar al Parisului.
Februarie 2006