5 Noiembrie 2008
TREI LA PRET DE DOUA
De maine MNAR introduce un bilet special care permite publicului sa viziteze cele trei expozitii-eveniment deschise la muzeu platind numai 16 lei.
Biletul unic pentru expozitiile Napoleon al III-lea si Principatele Romane, Linia si culoarea si De la Intruparea Cuvantului la Indumnezeirea Omului este valabil pana in luna ianuarie 2009. In mod obisnuit biletul de acces pentru fiecare din aceste expozitii este 8 lei. Reducerile pentru elevi, studenti, pensionari se aplica si in cazul biletului special.
Napoleon al III-lea si Principatele Romane –organizata cu ocazia implinirii a 200 de ani de la nasterea Imparatului Napoleon al III-lea (in 2008) si a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane (in 2009), expozitia prezinta aproximativ 200 de obiecte (pictura, sculptura, mobilier, arta decorativa, piese de armament, fragmente din Tezaurul de La Pietroasa) dar si documente istorice in original din arhivele Ministerului de Externe al Frantei si fotografii rare, provenind de la 29 de muzee si institutii din Franta si Romania, printre care: Biblioteca Institutului Frantei, Muzeul national al castelului de la Compiègne Muzeul Orsay, Muzeul Luvru, Petit Palais - Muzeul de arta al Parisului, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul de Arta din Iasi, Muzeul de Arta din Timisoara, Biblioteca Academiei Romane etc. Expozitia ilustreaza legaturile politice, culturale si artistice dintre Franta si Principatele Romane de la sfarsitul secolului al XVIII-lea pana in 1881, anul proclamarii Regatului Romaniei. Deschisa pana la 1 februarie 2009.
Linia si culoarea. Desene florentine din secolul al XVII-lea. Capodopere de la Muzeul Luvru – este prima expozitie pe care Muzeul Luvru o organizeaza in Romania si prezinta arta desenului la Florenta in secolul al XVII-lea, prin intermediul a 61 de opere ce provin din patrimoniul Departamentului de arte grafice al Muzeului Luvru. Deosebit de fragile si pretioase, aceste desene au fost foarte rar expuse in trecut si niciodata pana acum in afara muzeului de provienineta. Deschisa pana la 11 ianuarie 2009.
De la Intruparea Cuvantului la Indumnezeirea Omului. Icoane bizantine si post-bizantine din Grecia – organizata in colaborare cu Fundatia Culturala Greaca, expozitia cuprinde 64 de icoane bizantine si postbizantine care dateaza din secole XIII-XVIII si provin din mai multe muzee din Grecia: Muzeul Bizantin si Crestin din Atena, Muzeul Culturii Bizantine din Tesalonic, Muzeul Bizantin din Veria, Muzeul Bizantin din Kastoria, Muzeul Benaki din Atena, precum si dintr-o colectie particulara. Expozitia isi propune sa promoveze spiritualitatea credintei ortodoxe asa cum este ea exprimata in arta din momentul de apogeu al Imperiului Bizantin, precum si modul in care a fost pastrata traditia in timpul ocupatiei otomane. Deschisa pana la 15 ianuarie 2009.
Program de vizitare: miercuri-duminica, orele 10.00-18.00
Gratuit in prima miercuri a fiecarei luni
Muzeul national de Arta al Romaniei, Calea Victoriei 49-53