In volumul Cosmos, astronomul Carl Sagan ne-a permis sa intrezarim magnificul mister al universului, facandu-l accesibil pentru milioane de oameni de pe intreaga planeta. In Un palid punct albastru, aceasta continuare uimitoare a Cosmosului, Sagan isi desavarseste calatoria revolutionara prin spatiu si timp.
Facand un periplu prin sistemul nostru solar, prin galaxia Calea Lactee si chiar mai departe, Sagan pune cap la cap o istorie a descoperirilor astronomice, un rezumat cuprinzator al calatoriilor de explorare spatiala, si face o trecere in revista a vietii: de la originile sale acvatice pana la viitorul imaginar al umanitatii, in care, dupa ce Pamantul va fi de mult inghitit de Soare, oamenii se vor stabili pe alte planete, modelandu-le peisajul.
Charisma lui Carl Sagan ca popularizator al stiintei se explica nu doar prin volumul prodigios al cunostintelor sale, ci si prin optimismul de care da dovada si prin fascinatia pe care o simte in fata universului. O persoana plina de imaginatie si un vizionar, astronomul de la Universitatea Cornell ne aprinde imaginatia si transforma stiinta intr-un spectacol de zile mari. Sagan se intoarce iar si iar la nevoia omenirii de a calatori si la curiozitatea noastra nesecata cu privire la locul pe care il ocupam in univers.
Carl Sagan
Carl Sagan a fost Profesor de Astronomie si Stiinte Spatiale si Director al Laboratorului pentru Studii Planetare al Universitatii Cornell; a mai fost afiliat la Jet Propulsion Laboratory, California Institute of Technology; de asemenea, a fost cofondator si presedinte al Planetary Society, cel mai mare grup dedicat stiintei spatiale din lume. In cadrul NASA, a avut rolul de consultant pentru misiunile spatiale fara echipaj Mariner, Voyager si Viking si s-a ocupat de informarea astronautilor in misiunile acestora pe Luna. Documentarul de televiziune distins cu premiul Peabody, Cosmos, a fost vizualizat de peste 500 de milioane de oameni din peste saizeci de tari, iar cartea insotitoare a petrecut sapte saptamani pe lista de bestselleruri a The New York Times. Autora treizeci de carti, Sagan a fost distins cu premiul Pulitzer pentru The Dragons of Eden: Speculations on the Evolution of Human Intelligence in 1978, iar romanul sau Contact a fost ecranizat intr-un celebru film ce o are ca protagonista pe Jodie Foster.
In distinctia oferita postum lui Carl Sagan, National Science Foundation a declarat ca cercetarea acestuia a transformat stiinta planetara . . . iar darurile oferite omenirii sunt infinite.
Carl Sagan - Tiptil prin Calea Lactee
„Bunicul meu, nascut inainte ca undele radio sa fi fost macar o curiozitate de laborator, aproape ca a apucat sa vada primul satelit artificial transmitand din spatiu. Sunt oameni care s-au nascut inainte de inventarea avionului, şi care la batranete au vazut patru nave lansate spre stele. Cu toate slabiciunile noastre, in pofida limitelor şi defectelor noastre, noi, oamenii, suntem capabili de maretie." - Carl Sagan
Editura Herald
Iunie 2016