Asa cum indica si numele, istoria localitatii Baia Sprie din judetul Maramures are legatura cu o indelungata activitate miniera. Exploatarea aurului si argintului este lapidar amintita inca din secolul al XII-lea, de la colonizarea sasilor in regiune.
Mai de valoare insa decat metalele pretioase este pentru unii ceea ce s-a format accidental in 1919-1920, prin prabusirea unei galerii la aproximativ 3 km de Baia Sprie: un lac unic care isi schimba culoarea in functie de incidenta razelor sau de alti factori externi si interni.
Lacul Albastru este situat pe Dealul minei, se intinde pe jumatate de hectar si are ceva din tacerea primejdioasa a unui crater vulcanic, insa nici vorba sa existe vreo legatura. Lacul Albastru a fost declarat monument al naturii si este un obiectiv turistic cel putin de interes national, daca nu mai mult.
Bazinul hidrografic are suprafata redusa (6370 mp), apa provenind din precipitatii si mici izvoare ce provin din precipitatiile infiltrate in lucrarile miniere din versantul sudic al dealului. Compozitia chimica a apei, bogata in sulfat de fie, melanterit si calcanit, provenind de la vechea mina este cea care confera unitatii lacustre nuanta azurie puternica sau verzuie.
Dand parca dovada de un anume fel de inteligenta, se spune ca lacul “cameleon” de langa Baia Sprie isi modifica culoarea indata ce intra in contact cu oamenii care inoata in apele sale. Poate pentru acest motiv s-au tesut legende in partile locului cu privire la existenta sa.
Desi specialistii afirma ca lacul nu are mai mult de 4 m adancime, unii localnici cred cu tarie ca acesta s-ar intinde nespus de mult, si ar comunica cu Marea Neagra prin galerii subterane. O alta credinta formata in deceniile din urma este aceea ca intreg orasul Baia Sprie ar fi in pericol de scufundare din cauza tunelurilor din adancuri.
In ciuda originii antropice a lacului, turistii apreciaza ca pana acum, caracterul salbatic nu a suferit distrugeri din cauza interventiilor de “modernizare”. Prin chimismul apelor sale, Lacul Albastru ramane un obiectiv turistic unic in Romania.
Sursa foto: typeatrip.com
I. C.
editor artline.ro