Kepler - 438b
de Guillem Clua
Traducerea: Florin Galis si Iunia Mircescu
Regia: Bobi Pricop
Scenografia: Velica Panduru
Muzica: Eduard Gabia
Imagine & Montaj: Tania Cucoreanu
Grafica: Adrian Calin
Instalatie multimedia: Mizdan, Dan Andrei Ionescu, Luca Achim
Cu: Dan Astilean, Mihai Smarandache, Ioana Anastasia Anton, Cezar Antal/ Alexandru Potocean
Kepler – 438b, realizat in cadrul proiectului european Fabulamundi. Playwriting Europe, este un spectacol multimedia care foloseste si o instalatie video de procesare si transmisie live dintr-un spatiu adiacent salii de spectacol.
Actiunea are loc intr-un timp nedeterminat din viitor, la sediul Natiunilor Unite din New York, unde reprezentanti ai Republicii Malvati, al carei teritoriu aproape ca a disparut din cauza schimbarilor climatice, le cer statelor membre o insula pentru a-si cladi o noua tara. Impletind comedia, melodrama, analiza politica si mitologia, piesa povesteste aventurile presedintelui si ale delegatiei sale diplomatice, care se confrunta cu situatii suprarealiste pe masura ce intalnesc delegati ai diverselor natiuni in incercarea de a-si asigura un viitor ca popor si ca familie.
Guillem Clua, dramaturg, scenarist si regizor multipremiat, este considerat una dintre cele mai inovatoare si versatile voci ale teatrului spaniol actual. Critica a descris opera sa ca fiind multidisciplinara, eclectica si concentrata pe structura narativa si subiect.
Povestirea intamplarilor este definitorie pentru stilul sau, folosind elemente de comedie, thriller sau melodrama, un ritm trepidant si o influenta evidenta din alte medii, precum televiziunea, internetul si cinematograful.
Operele sale au beneficiat de un solid traseu international. Clua s-a nascut in Barcelona, acum locuieste la Madrid, dar a trait si in Londra si New York, orase care au vazut reprezentate textele sale si i-au influentat puternic stilul scriiturii. Piesele sale au mai fost montate si in Germania, Grecia, Venezuela, Chile, Honduras, Mexic, Cipru si Polonia.
Kepler – 438b este cea mai recenta piesa a sa si singura care nu a mai fost produsa pana acum. A fost prezentata doar ca spectacol lectura la Barcelona, Atena, New York si New Jersey. In martie 2016, a fost lecturata si la Teatrul Odeon, cu aceeasi echipa artistica, in prezenta autorului, cu titlul Pamantul fagaduintei.
Bobi Pricop este este unul dintre cei mai apreciati regizori ai tinerei generatii. A absolvit UNATC “I.L.Caragiale” din Bucuresti – sectia regie teatru in 2011 si studiile de master in 2013.
A fost distins cu numeroase premii de regie, incepand cu spectacolul sau de debut Jocuri in curtea din spate de Edna Mayza, la Teatrul Act, dar si pentru Profu’ de religie de la Teatrul “Marin Sorescu” din Craiova, Ashes Afar al Companiei Vanner, Edinburgh Fringe sau Pisica verde realizat la Teatrul Luceafarul din Iasi, pentru care in 2016 a fost nominalizat si la Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor.
Cel mai recent si aclamat spectacol al sau este O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii dupa Mark Haddon de la Teatrul National din Bucuresti.
Fabulamundi. Playwriting Europe este un proiect de cooperare intre teatre, festivaluri si organizatii culturale din Italia, Franta, Germania, Spania si Romania, finantat prin Programul Europa Creativa al Uniunii Europene. Reteaua urmareste sa sprijine si sa promoveze dramaturgia contemporana in Europa, cu scopul de a consolida si imbogati activitatile si strategiile profesionistilor si ale artistilor care activeaza in domeniu, si a oferi autorilor dramatici posibilitati de conectare, intalniri multiculturale si dezvoltare profesionala.
In cadrul acestui proiect, la Teatrul Odeon au fost realizate in perioada 2012-2016, opt spectacole lectura din dramaturgia tuturor tarilor partenere. Piesele traduse au fost publicate in 2015 si 2016 in volumele Dramaturgie italiana contemporana si Dramaturgie europeana contemporana, la editura Cheiron si Fundatia Culturala „Camil Petrescu”.
Kepler - 438b este prima productie realizata in cadrul acestui proiect.
Prima reprezentatie va avea loc pe 17 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Studio, in prezenta autorului. Urmatoarele reprezentatii sunt programate pe 18, 24 si 25 septembrie.
Septembrie 2016