Muzeul Israel din Ierusalim prezinta incepand din 27 mai 2007 un fragment al unui manuscris deosebit de rar si de important pentru istoria culturala evreiasca, proven ind din asa-numita "Era Tacuta", o perioada de sase sute de ani, cuprinsa intre seoclele III - VIII, din care practic nu s-a pastrat integral nici un manuscris evreiesc. Fragmentul prezentat curiosilor, dupa ce a fost indelung analizat si restaurat de specialisti, dateaza din secolul VII - VIII si se pare ca ar fi facut parte din colectia Cairo Genizah, un adevarat depozit de manuscrise iudaice medievale, descoperit la sfarsitul secolului XIX in Sinagoga Ben Ezra din Cairo, descoperire care a uluit atunci comunitatea stiintifica.
Manuscrisul, a carui prezentare este considerata un adevarat triumf, este un fragment dintr-un pergament al Torah, din cartea Exodului, incluzand unul dintre cele mai frumoase pasaje poetice din Vechiul Testament, cunoscut sub numele de Cantecul Marii. Amintind de trecerea Israelitilor prin Marea Rosie, Cantecul Marii il lauda pe Dumnezeu pentru ajutorul dat in invingerea dusmanilor care ii urmareau si aminteste de apropierea de Pamantul Fagaduintei. Fragmentul este deosebit de important pentru cercetatorii istoriei culturale israelite, pentru ca face legatura intre Manuscrisele de la Marea Moarta (secolele I - II) si Aleppo Codex (secolul X). Prezentata alaturi de alte documente si manuscrise foarte vechi din colectia Muzeului Israel, piesa ofera sansa unica de a descoperi continuitatea culturii scrise a poporului lui Israel.
"Era Tacuta" a manuscriselor ebraice
Manuscrisul a fost redactat la cateva secole dupa ultimul pergament din Manuscrisele de la Marea Moarta. Surprinzatoare este si continuitatea grafica, numeroase caractere fiind practic identice cu vechile insemnari, in timp ce altele pot fi regasite in manuscrisele putine din secolul VI. Dar cea mai surprinzatoare este similitudinea grafica dintre versiunea Masoretica a textului biblic si acest fragment, elementele stilistice demonstrand fidelitatea aproape matematic a caligrafiei. Pastrata si transmisa de la o generatie la alta, arta scrierii manuscriselor versiunii Masoretice a Bibliei arata continuitatea existenta, in ciuda incercarilor prin care treceau israelitii.
"Era Tacuta" este o perioada din istoria Israelului in egala masura dramatica si enigmatica. Datorita persecutiilor si mai ales a distrugerii scrierilor evreiesti, s-au pastrat doar cateva fragmente de manuscrise datand din secolele III - VIII, un hiatus care aminteste de o perioada tragica din istoria acestui popor. Este adevarat in egala masura ca numeroase scrieri ebraice au supravietuit in traduceri grecesti, latine si nu numai, dar cea mai mare parte a pergamentelor de epoca a fost distrusa.
Expozitia de la Muzeul Israel din Ierusalim este o oportunitate unica pentru cercetatori si nu numai de a descoperi un moment important din istoria demult apusa a Israelului.
Iunie 2007