Cand un film premiat la Cannes castiga marele trofeu, iar doi castigatori ai Palme d’Or participa la dezbateri, festivalului `Anonimul" pare sa nu i se mai potriveasca numele. A patra editie a Festivalului Anonimul i-a avut ca invitati speciali pe regizorii Ken Loach si Cristian Mungiu, castigatorii marilor premii la editiile din 2006, respectiv 2007 ale Festivalului de la Cannes.
Bucurie dublata de tristete. Filmul "California Dreamin' (nesfarsit)" al regretatului regizor Cristian Nemescu a obtinut Trofeul Anonimul si premiul publicului la cea de-a patra editie a Festivalului Anonimul, desfasurata intre 13 si 19 august la Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Bucurie, pentru ca filmul nu a avut rival in competitie. Primul si ultimul lungmetraj al lui Cristian Nemescu a fost singura productie romaneasca din competitia de lungmetraje, care a mai cuprins alte opt titluri. Tristete, pentru ca drumul spre performanta a fost oprit parca de cadrele inspaimantatoare ale unui film de groaza: un accident de masina care a curmat viata genialului regizor roman.
Trofeul Anonimul 2007, in valoare de 10.000 de dolari, si premiul publicului, de 1.000 de dolari, se adauga celorlalte premii obtinute din luna mai si pana acum de filmul produs de MediaPro Pictures: Marele Premiu Un Certain Regard la Cannes, premiul Golden Falcon la Ibiza, premiul Juriului la Rabat, Marele Premiu, premiul publicului si premiul special Canvas pentru cel mai bun film, toate trei la Festivalul European de Film de la Bruxelles, premiul special al juriului pentru scenariu la Torun si premiul criticii la Festivalul International de Film al Producatorilor Independenti de la Mamaia.
Nume celebre in juriu
La Festivalul International de Film Independent Anonimul, "California Dreamin' (nesfarsit)" a fost premiat "pentru reusita exceptionala, inclusiv interpretativa, cu o mentionare speciala a actorilor Ion Sapdaru si Razvan Vasilescu". Juriul a fost prezidat de Marina Grasic (producatorul executiv al filmului "Crash", care in 2006 a obtinut trei premii Oscar) si i-a mai avut in componenta pe Irina Margareta Nistor - critic de film, Emmanuel Benhiby - producatorul filmului "Paris, je t’aime" si Swel Noury - regizor, castigator al Trofeului Anonimul 2006 pentru filmul "Heaven’s Doors" (realizat impreuna cu fratele sau, Imad Noury).
Cel mai bun regizor, un rus
Tot in sectiunea de lungmetraj, premiul pentru regie, in valoare de 5.000 de dolari, a revenit rusului Andrey Zvyagintsev, inzestrat cu o "viziune cinematografica uimitoare", pentru filmul "Exilul"/"The Banishment", care a concurat si la Cannes. Acelasi film rusesc si-a adjudecat premiul pentru imagine, in valoare de 2.000 de dolari, care i-a fost acordat lui Mikhail Krichman "pentru frumusetea coplesitoare a imaginii".
Juriul a acordat si doua premii speciale unor actori din filme diferite din competitie: Hannah Herzsprung pentru interpretarea "unui rol extrem de solicitant" in filmul german "Patru minute"/"Vier Minuten" (regia Chris Kraus) si Elio Germano pentru interpretarea "unui rol complex si crearea unui personaj fermecator" in productia italiana "Fratele meu e singur la parinti"/"Mio fratello e figlio unico" (regia Daniele Luchetti). Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune a fost castigat de "Before The Wind Blows" (regia Samer Najari, Canada), in timp ce premiul special "Ovidiu Bose Pastina" a revenit scurtmetrajului "Tricoul" (regia Hossein Martin Fazeli, Cehia).
Premiu special pentru alt roman
Juriul a acordat si un premiu special scurtmetrajului romanesc "Lectia de box", in regia lui Alexandru Mavrodineanu, apreciind "ambiguitatea si emotia cu care filmul ne ofera mai multe lectii de viata, in care forta si fragilitatea se intalnesc permanent in ring". La sectiunea scurtmetraj de fictiune, in care au concurat 36 de titluri, juriul a fost format din Cristina Corciovescu - critic de film si presedintele juriului, Hanno Hofer - regizor si Jean-Julien Chervier - regizor, castigatorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune in 2006 pentru filmul "Le temps des cerises".
Cel mai bun scurtmetraj de animatie a fost considerat "Tyger" (regia Guilherme Marcondes, Brazilia), care a impresionat juriul prin "imbinarea ingenioasa a diferitelor tehnici de animatie, inclusiv a celei cu marionete" si prin "povestea lirica, nuantata de realism magic, de metamorfoze imaginative si de folosirea inspirata a muzicii". Premiul publicului a revenit scurtmetrajului de animatie "Salvez lumea"/"Save the World" (regia David Casals-Roma, Marea Britanie & Spania)