Unul dintre cel mai bine vanduti scriitori contemporani de limba spaniola, Arturo Perez-Reverte, s-a nascut in 1951 in Cartagena, Spania. De la tatal sau, marinar, a mostenit dragostea pentru calatorii, iar de la bunicul sau, o biblioteca de vreo 5.000 de volume.
Placerea cititului ii va marca, de altfel, copilaria: "Intre 9 si 15 ani am citit tot ce se poate citi (...) Joseph Conrad, Stendhal, Defoe. Imi amintesc ce atasat eram de Robinson Crusoe. Acum, insa, il gasesc mai degraba dezgustator. Cand, in cele din urma, intalneste o alta fiinta umana, nu face altceva decat sa o transforme intr-un servitor", vorbeste scriitorul despre lecturile ce i-au marcat copilaria.
Faptul de a fi fost dat afara din scoala, pentru vina de a fi lovit un preot, in urma unei "chestiuni de onoare", nu-l impiedica pe aventurosul Arturo sa se indrepte spre o cariera plina de culoare si succes.
Jurnalist de razboi
Lucreaza pe tancuri petroliere in anii ‘70, dupa care, timp de peste 20 de ani, activeaza ca reporter de presa, radio si televiziune, acoperind razboaie si conflicte internationale, inclusiv Revolutia romana. Din 1994 se dedica exclusiv scrisului.
Romanele sale, combinatii inteligente si captivante de aventura, istorie si intriga politista, sunt bine primite de public, dar si de critica. Ii sunt acordate distinctii importante, cum ar fi "Prix Mediterranee", atribuit in 2001 de Academia Goncourt romanului "Conspiratia din Sevilla". In 2003 intra in Academia Regala Spaniola.
Este Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor din Franta si mai multe din cartile sale au devenit subiecte de film. Recent, la Editura Polirom, a aparut primul sau roman, "Husarul", povestea unui tanar ofiter din perioada Imperiului napoleonian. Polirom a mai tradus "Tabloul flamand" , "Maestrul de scrima", "Clubul Dumas", "Regina Sudului", "Conspiratia din Sevilla" si "Harta sferica".