Gestul de a dărui unui dascăl o carte ce poartă numele său, adus în preajma zilei sale de naştere şi a sărbătorilor, nu poate avea decât o conotaţie înalt pedagogică, urmare a conduitei celui care l-a determinat. Volumul „Vasile Popeangă vocaţie de intelectual”, apărut la Arad sub îngrijirea lui Anton Ilica, este un mănunchi emoţionant de mărturisiri din partea foştilor elevi, colegi, prieteni sau oameni care l-au cunoscut prin intermediul scrierilor sale pe dascălul Vasile Popeangă.
Născut în comuna Leleşti , judeţul Gorj, la 22 decembrie 1920, elevul Popeangă a urmat Şcoala Normală din Tg. Jiu, soldatul Popeangă a luptat pe mai multe fronturi, studentul Popeangă a urmat literele şi filosofia, la Bucureşti, iar mai târziu, profesorul Popeangă ajunge director al Preparandiei din Arad, numită pe atunci „şcoala lui Popeangă”, după cum reiese din mărturisirile unui fost elev.
Amprenta personalităţii acestui om a rămas în conştiinţa multora, ca exemplu de rigoare ştiinţifică, sobrietate, generozitate şi devotament. Titlurile apărute sub semnătura sa: „Preparandia din Arad” - 1964, „Clasa de elevi, subiect şi obiect al actului educativ” 1973, „Şcoala românească din Transilvania în perioada 1867 1918 şi lupta sa pentru unire” 1974, „Şcoala românească din părţile Aradului la mijlocul secolului al XIX-lea 1821-1867” 1979, „Aradul, centru politic al luptei naţionale din perioada dualismului (1867-1918) 1978, „Dictatura se amuză” 1997, „Eparhia Aradului în perioada instituţionalizării culturii naţionale 1807-1948 2006, sunt titluri de referinţă pentru oricine doreşte o scanare exactă a acelor ani trecuţi şi prezenţi, de viaţă şcolară sau politică a Aradului. Şi-a tipărit numele şi pe câteva Manuale de Pedagogie şcolară, necesare perioadelor de tranziţie trăite.
Volumul de faţă este structurat în cinci părţi şi conţine peste 450 de pagini de aprecieri, evocări, studii dedicate, corespondenţă, recenzii şi imagotecă. Pe alocuri, prea patetice, amintirile despre directorul Popeangă recompun viaţa unui om aflat în slujba şcolii, care şi astăzi la cei 87 de ani este o prezenţă activă în viaţa învăţământului arădean.
Convingerile sale de dascăl trecut prin vremi sunt mereu valabile: „Educaţia este prioritară în activitatea noastră. Vrei să stârpeşti corupţia, vrei să ai oameni disciplinaţi, vrei să ai comportamente civilizate, formează caractere. (...) Din păcate, se promovează mentalităţi şi tendinţe balcanice şi bizantine. Oamenii umblă să se căpătuiască rapid şi cât mai lejer (...)”.
L.F.