In luna aprilie a anului 2008, un crater de 125 km in diametru primea nume romanesc, si nu unul oarecare: Eminescu. Poetul national, care i-a acordat Luceafarului un loc aparte in opera sa, nu a fost asociat cu planeta Venus, asa cum s-ar fi asteptat probabil unii dintre noi, ci cu planeta Mercur. In tot cazul, deloc intamplator, am zice, craterul Eminescu este o prezenta impunatoare, precum odinioara marea personalitate a poetului printre contemporani.
Revenind la planeta Venus, site-ul astro-urseanu.ro ne informeaza cu privire la existenta altor doua nume autohtone: Vacarescu, de la Elena Vacarescu (1866-1947) si Darclée, dupa faimoasa soprana care a trait intre anii 1860-1939. Daca botezarea acestor forme de relief vi se pare una exclusivista, aflati ca o serie de cratere au primit si nume feminine romanesti frecvent intalnite, precum Irinuca, Natalia, Stefania, Veta, Zina sau Esterica.
Mai aproape de planeta noastra, pe planeta rosie sau Marte, exista urmatoarele nume de origine romaneasca: valea Rhabon, avand la baza numele antic al Jiului, si craterele Iazu si Batos, avand la baza doua nume de localitati.
In cele din urma, numele romanesti nu puteau lipsi desigur nici din peisajul selenar. Singurul crater cu nume romanesc de pe Luna se numeste Haret, dupa matematicianul-astronom Spiru Haret. A doua denumire intalnita este Montes Carpatus si desemneaza unul dintre lanturile muntoase. Daca sunteti pasionati de astronomie, il puteti vizualiza la doua zile dupa Primul Patrar pana in Luna Plina, eventual de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Capitala.
Sursa foto: 1,2,
I. C.
editor artline.ro
10 ianuarie 2012