Grigore Arsene, fondatorul Editurii Curtea Veche, este noul presedinte al Asociatiei Editorilor din Romania (AER), care l-a inlocuit, in urma alegerilor de saptamana trecuta, pe Gabriel Liiceanu, aflat in fruntea AER de sase ani.
Arsene, in varsta de 63 de ani, nu a ajuns editor "din intamplare". Absolvent de matematica, el a lucrat in invatamantul superior si a colaborat la numeroase culegeri de articole de cercetare aparute in anii ‘70-’80 la mari edituri ca Birckhauser, Springer-Verlag sau Pitman. Editorul s-a ocupat in aceasta perioada de toate fazele aparitiei unei carti sau a unei reviste stiintifice, realizand inclusiv traduceri din engleza si rusa.
Aceasta experienta bogata, alaturi de foarte buna cunoastere a pietei de carte occidentala, impletita cu "un instinct imbatabil", dupa cum il caracterizeaza, l-au determinat sa fondeze, in 1988, impreuna cu sotia lui, Iren Arsene, Editura Curtea Veche.
Carti de psihologie aplicata
Curtea Veche a fost la inceput o editura de nisa, care a publicat in primul an sase titluri, cu tiraje intre 8.000 si 10.000 de exemplare. "Erau carti de psihologie aplicata, motivationale sau de selfhelp", spune Arsene.
"De la editura noastra a auzit publicul despre dezvoltare personala, inteligenta emotionala, gandire laterala, educatie financiara in familie", explica editorul. Prima colectie a editurii s-a numit Carti Cheie. "Acum ea numara peste 100 de titluri si s-au desprins de aici mai multe colectii: Profit, Practic, Familia, Sa fii sanatos. Tirajele acestor carti sunt tiraje de masa", subliniaza el.
"Daca la inceput eram si sofer, si director, in prezent avem 50 de angajati si o cifra de afaceri de 3 miliarde pe luna. N-am ramas o editura specializata, iar de doi-trei ani, colectiile noastre acopera literatura, sociologia sau istoria", precizeaza Iren Arsene, manager general al editurii.
"Am fost atenti la schimbare"
Grigore Arsene a cautat inca de la inceput o nisa editoriala care sa nu insemne numai profit, ci si o linie educationala pentru public. "In lipsa unor paradigme de tip vestic, am promovat mai ales acele carti motivationale si ghiduri practice cu care europenii nu doar ca s-au obisnuit de mult, dar le si aplica sfaturile", spune el.
"Aceeasi politica am adoptat-o si pentru celelalte colectii: Byblos, unde am publicat autori importanti, pe care ceilalti nu i-au vazut, Actual sau Povestasi romani, unde am acordat spatiu in special scriitorilor romani din diaspora, destul de neglijati de celelalte edituri", explica editorul.
Grigore si Iren Arsene cred ca exista o sansa ca orice om care stie sa citeasca sa inceapa sa faca acest lucru la un moment dat. "Asadar incercam sa avem o oferta buna pentru toata lumea", spune directorul. Cum au reusit?
"Am fost mai atenti la schimbare, am crezut in ideile noastre sau poate prin comportamentul reverentios fata de celelalte edituri, apoi fata de autori si traducatori", explica Grigore Arsene.
Bestselleruri la Curtea-Veche
Printre cele mai vandute titluri ale editurii se numara: "Secretele suc-cesului", de Dale Carnegie, "Inteligenta emotionala", de Daniel Goleman, "Tata bogat, tata sarac", de Robert Kiyosaki, sau "Esti ceea ce mananci", de Gillian McKeith. Fiecare se vinde in 10.000-15.000 de exemplare anual, iar titlurile de literatura se vand intre 2.000 si 4.000 de exemplare anual pe titlu, potrivit editorilor.
In colectia Byblos au aparut: "Ma numesc rosu", de Orhan Pamuk, sau "Zatul", de Tatiana Tolstaia. Cristian Badilita, Toader Paleologu sau Tudor Octavian sunt publicati de Curtea Veche.