Cea mai mare parte a colectiei vandute este in prezent imprumutata catre doua muzee municipale germane, din Duisberg si Bonn, unde ar fi trebuit sa ramana pentru un termen indelungat. Intreaga colectie valoreaza intre 120 si 200 de milioane de euro.
Au existat speculatii potrivit carora Grothe a avut dificultati financiare majore, avand urgent nevoie de bani. Contactat de reprezentantii massmedia, Grothe a refuzat sa faca vreun comentariu. Magnatul german a inceput sa colectioneze lucrari de arta in 1973 si pana in prezent a reusit sa stranga numeroase lucrari semnate de cei mai buni artisti germani, intre care lucrari foarte valoroase de Joseph Beuys, Gerhard Richter, Thomas Demand, Andreas Gursky si Thomas Ruff. A fost deseori criticat pentru decizia sa de a imprumuta lucrarile muzeelor, decizie care ajuta la cresterea cotei de piata a acestora, pentru a fi ulterior vandute la preturi mai mari. La inceputul anilor 90, Grothe a reusit sa stranga o uriasa colectie de fotografie, la preturi reduse, promitand ca va folosi aceasta monumentala colectie intr-un viitor muzeu construit din fondurile sale.
De fapt, nu peste mult timp a profitat de relansarea pe piata a noilor fotografi germani, vanzand cele mai importante piese cu preturi foarte mari, scandalizand lumea artistica. Intre acestea a vandut in noiembrie 2001 o fotografie de Andreas Gursky pentru 600.000 de dolari, un record pentru un fotograf in viata. In 1999 cu ajutorul unei sponsorizari de 19 milioane de dolari primita din partea primariei din Duisburg, magnatul a putut sa infiinteze Muzeul Grothe, in cadrul caruia a expus o parte din colectia sa. Lucrarile erau imprumutate, dar prin contract Grothe era obligat sa lase 130 dintre ele in muzeul orasului pentru o perioada de 30 de ani.
Prin vanzarea colectiei aceasta obligatie este in prezent asumata de familia Stroher, numele muzeului fiind schimbat in Museum Kppersmhle fur Moderne Kunst. Numeroase opere din colectie sunt la Bonn, la Kunstmuseum. Directorul muzeului a declarat ca intentioneaza sa pastreze lucrarile pana in 2025, respectand termenii contractului initial. Noii posesori ai colectiei Grothe, familia Stroher, au castigat in 2003 aproape trei miliarde de dolari dupa vanzarea actiunilor pe care le detineau in cadrul companiei Wella. Inainte de controversata achizitie aveau deja o impresionanta colectie de peste 800 de lucrari semnate de artisti germani moderni, majoritatea fiind picturi abstracte din anii 50-60. In prezent au peste 1500 de piese, fiind una dintre cele mai importante colectii particulare din lume. Octombrie 2005