In 4 iunie 1999 pe Bulevardul Tverskoy, in apropiere de Piata Rosie, se deschidea unul dintre cele mai luxoase restaurante din Moscova, Cafe Puskin, intr-o cladire cu o istorie lunga si bogata.
Cladirea a apartinut in secolul XVII unui nobil de la curtea imparatesei Ecaterina a II-a si peste cateva zeci de ani a fost cumparata de un german care a deschis la parter o farmacie, iar la etaj locuia si avea un spatiu in care studia, un spatiu cu o vasta biblioteca.
Cafe Puskin se afla in aceasta cladire in stl baroc si este astazi unul dintre cele mai luxoase restaurante din Moscova, locul unde notele de plata ating de multe ori sume astronomice, aproape incredibile, motiv pentru care nu incercam o exemplificare pentru ca sumele pot sa para ireale. Restaurantul este proiectul lui Andrei Dellos, omul care isi scrie pe cartea de vizita, artist.
Nascut la Moscova, tatal sau are origine franceza, fost arhitect, iar mama sa a fost actrita. Andrei Dellos si-a petrecut copilaria si adolescenta la Moscova, a urmat Scoala superioara de Arte frumose din Moscova si este casatorit cu o rusoaica.
Numit baronul coltunasilor, aluzie la mancarea specific ruseasca, a facut din Cafe Puskin o opera de arta, un loc placut si in acelasi timp o industrie de facut bani.
Dellos detine 47 de restaurante si are un concurent pe masura in aceeasi ramura, Arkady Novikov, care are si el un numar de 60 de restaurante.
In vremea comunismului Andrei Dellos si-a urmat profesia artistica, a facut si restaurare, in special de icoane..
Dupa caderea zidului Berlinului a locuit un timp la Paris si a lucrat in industria restaurantelor. A revenit la Moscova si a inceput o afacere cu un restaurant cu specific ucrainean in conditiile unui oarecare vid in domeniu, dar nu oricum ci un restaurant care reproducea o ferma cu tot ce inseamna asta, cu gaini, iepuri si chiar capre. Ideea a avut un mare succes si a adus si mari venituri. A putut astfel sa deschida o cafenea a artistilor, tinand seama de bransa sa de suflet si cateva restaurante printre care Cafe Puskin.
Numele Cafe Puskin a fost inspirat de cantecul faimosului Gilbert Becaud in care acesta vorbeste despre rusoaica cu nume frumos, Nathalie, ghidul unor studenti francezi ajunsi la Universitatea din Moscova.
Elle parlait en phrases sobres
De la revolution d’octobre
Je pensais deja
Qu’apres le tombeau de Lenine
On irait au Cafe Pouchkine
Boire un chocolat
Piesa lui Gilbert Becaud a fost extrem de populara in urma cu aproape 40 de ani si nu este de mirare ca francezii si nu numai cautau Cafe Puskin si nu reuseau sa o gaseasca; era numai fantezia artistica a lui Gilbert Becaud si de aceea Andrei Dellos nu si-a dezminitit nici el formatia artistica si a denumit unul dintre restaurantele sale, Cafe Puskin. Pastrand linia artistica a deschis si restaurantul Turandot, dupa numele celebrei opere scrisa de Puccini, un restaurant cat se poate de faimos, considerat adesea in numeroase topuri ca fiind cel mai luxos dintre toate restaurantele lumii, cu un decor fascinant, creat de el insusi. Pentru constructia Restaurantului Turandot au fost necesari aproape sase ani si unele informatii publice au consemnat suma de 50 milioane $ costuri. Mancarurile de la Turandot au specific european si asiatic.
Revenind la Cafe Puskin, se poate spune ca este unul dintre cele mai cautate si apreciate restaurante moscovite, iar opulenta dar si bunul gust definesc acest spatiu. Un meniu denumit Black and White imbie clientii cu mancaruri sofisticate si include somon, caviar ori friptura de iepure cu garnituri delicioase. In acelasi timp restaurantul face livrari si acasa, iar spatiul dedicat exclusiv cafenelei este deschis 24 de ore din 24.
Cafe Puskin ofera posibilitatea pentru cei care ajung aici ocazional sa isi aleaga si un suvenir. Poti cumpara un vas cu emblema Cafe Puskin la un pret de 1450 ruble asa cum apare specificat pe site-ul restaurantului sau poti trimite prietenilor o carte postala ilustrata cu Cafe Puskin la un pret de 300 ruble.
Preturile nu sunt deloc mici, dar revenim la cuvintele frantuzesti si spunem noblesse oblige.
Cafe Puskin beneficiaza de o foarte buna pozitie in perimetrul capitalei ruse; se afla pe una dintre principalele artere comerciale si in 15 minute ajungi la ea venind dinspre Piata Rosie.
La Cafe Puskin nu au fost uitati nici copiii, astfel ca la sfarsitul saptamanii aici sunt prezentate piese de teatru pentru cei mici. Afacerile ocupa si ele locul lor si una dintre incaperi, cu un frumos semineu, este rezervata intalnirilor de afaceri.
Muzica ruseasca este fundalul ce insoteste savurarea mancarurilor rusesti ori frantuzesti, iar duminica poti asculta un cvartet de coarde in sala denumita Farmacie, aceea ce aminteste de germanul care a locuit aici si care a deschis o farmacie la parterul casei, iar in Biblioteca cu cartile vechi ramase din acele timpuri si care contureaza un decor cald au loc auditii de harpa si flaut in fiecare zi, mai putin luni.
Moscova recladeste astazi traditia si este locul unde luxul atinge cote ametitoare.
date : passportmagazine.ru
imagine : photobucket.com
G.P.
14 ianuarie 2011