Traditia confectionarii mozaicurilor coboara cateva milenii in istorie si s-a mentinut ca una dintre cele mai apreciate ramuri ale artei. Drept dovada, ca pe langa traditionalele materiale, piatra, sticla, cioburi de ceramica, si-au facut aparitia multe altele la fel de expresive si cautate de amatori. Mozaicul, in lumina ultimelor decenii, inseamna traditie si inovatie, si ca sa va dati mai bine seama de acest lucru, va propunem sa faceti cunostinta cu Vadim Zaritsky.
Aparent, nimic nu il deosebeste pe acest artist de altii: adora artele vizuale si ii place sa colectioneze fluturi de toate formele si marimile. Insa ceea ce il face special este modul cum a reusit sa isi imbine cele doua pasiuni de suflet. Dupa aproape o viata intreaga de colectat insecte, Vadim Zaritsky s-a gandit sa le ofere acestora o viata in prelungirea celei biologice. Astfel, de fiecare data cand este inspirat asupra unui subiect, barbatul recolteaza aripile vietatilor din natura si realizeaza ... mozaicuri.
Rezultatele sunt de-a dreptul uimitoare. Daca nu ar avea stiinta de acest lucru, oricine ar putea crede ca operele sunt realizate in tehnica petelor de culoare, asemenea unei picturi impresioniste. Temele abordate sunt de obicei portretele de copii, de personalitati, peisajele dar si natura moarta, pe care o infatiseza atat la propriu cat si la figurat. Vadim Zaritsky dedica cea mai mare parte din timpul sau liber artei. Intocmirea unui tabolu poate dura, in functie de dimensiune si complexitate, de la cateva zile la mai multe luni, dar rezultatul este intotdeauna spectaculos.
Pana acum, colectia de mozaicuri din aripi de fluture se ridica la circa 100 de lucrari iar numarul acestora este in crestere. In ciuda fragilitatii materialului intrebuintat, artistul ii incredinteaza pe cei care ii afla povestea ca tablourile sale nu imprumuta odata cu petele de culoare si efemeritatea fluturilor. “Un fluture traieste doar cateva saptamani, insa picturile le ofera oamenilor sansa sa il admire multi ani ”, sustine Zaritsky. Majoritatea iubitorilor de arta apreciaza realizarile lui Zaritsky insa exista si voci care il contesta.
Artistului i se imputa ca metoda pe care o foloseste pune in pericol populatia de fluturi. Reprosul nu i se pare, insa, fondat artistului: “Insectele constituie o veriga in lantul trofic. Natura le-a proiectat ca sursa de alimente pentru alte specii. Aceasta cale de exterminare naturala nu are niciun efect asupra populatiei de insecte, intrucat rata lor de inmultire este mult mai mare. Numai liliecii de pestera care traiesc intr-unul dintre districtele Texas-ului, de pilda, consuma peste 240 tone de insecte in fiecare noapte.”
Sursa foto: indrus.in
I. C.
editor artline.ro