Batrinul gringo este un scriitor american in virsta, care trece granita Statelor Unite pentru a se cufunda intr-un Mexic revolutionar si fierbinte, cu unicul scop de a-l cunoaste pe legendarul Pancho Villa si de a muri impuscat, caci acesta i se pare un mod foarte nimerit de a-si incheia viata. Asadar, un fel special de a porni in intimpinarea destinului, caci a fi gringo in Mexic 'inseamna eutanasie'. Ce iti spune Fuentes de la bun inceput e ca nu l-a inventat din nimic pe batrinul gringo, ci bazindu-se pe figura lui Ambrose Pierce, un romancier american care a plecat in Mexic in 1913 si despre care nu s-a mai stiut niciodata nimic.
Dintre toti scriitorii asa-numitului boom latino-american, Carlos Fuentes e cel care reuseste cel mai bine sa descrie doua realitati intr-una singura, cea vizibila, care ascunde insa in profunzimile ei simboluri transparente.
'Batrinul gringo' nu e doar povestea imaginata a unui american plecat ca Don Quijote in cautarea mortii in Mexic, ci si un tablou viu al revolutiei mexicane, mai degraba un portret al multimii care creeaza epoca decit o radiografie a unor indivizi exceptionali. E o carte la care Fuentes a lucrat vreme indelungata, dupa cum el insusi marturisea intr-o nota la sfirsitul textului: a inceput romanul in 1964 si l-a terminat in 1984. E o carte care s-a bucurat de un succes enorm in Statele Unite. O carte fascinanta, scrisa de un american, in sensul originar al cuvintului, despre esenta originara a americanilor.
Citeste mai mult:
Colectia COTIDIANUL. Intra in carti!
Magdalena Colombet