inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Un Diapason d’or, Vivaldi cantat la acordeon si o artista cu mare succes pe youtube

0 Comentarii


Tenorul polonez Piotr Beczala, pianista ucraineana Valentina Lisitsa si acordeonistul francez Richard Galliano au lansat de curand o serie de discuri care au atras atentia lumii internationale prin originalitatea si valoarea lor.

“Heart’s delight” cu tenorul Piotr Beczala


Iubitorii operei si cei care urmaresc distributiile actuale ale marilor teatre lirice de pe mapamond cunosc foarte bine numele polonezului Piotr Beczala, un artist de aproape 47 de ani cu o voce plina si calda, solicitat pentru roluri importante precum Ducele din “Rigoletto” de Verdi, rol interpretat in actuala stagiune la Metropolitan din New York, Rodolfo din”Boema” de Puccini, pus in scena la Opera de stat din Viena sau Alfredo din “Traviata” de Verdi, posibil de urmarit la Opera de stat din München – pentru a cita doar cateva repere din agenda recenta a tenorului.

In 27 mai 2013, Piotr Beczala si-a lansat primul sau disc de recital in cadrul colaborarii cu celebra casa Deutsche Grammophon. Insa, in mod surprinzator pentru unii, a ales ca acest disc sa nu cuprinda arii de opera, ci lucrari din repertoriul unui mare tenor al primei jumatati a secolului XX, Richard Tauber, o legenda a operetei si muzicii de film.

Sunt sigura ca Richard Tauber nu este un nume prea familiar in Romania. Austriac de origine, a cunoscut un succes urias la operele din Dresda, Berlin si Viena, insa in acelasi timp a inregistrat si peste 700 de discuri de patefon cu repertoriu de opereta si a jucat in filme alaturi de nume mari ale epocii, precum Marlene Dietrich. Multi dintre compozitorii de opereta ai acelei vremi au scris special pentru Richard Tauber, printre ei Franz Lehar si Robert Stolz, iar acest repertoriu se gaseste si pe discul aparut in 27 mai, inregistrat de Piotr Beczala.

Este de luat in seama faptul ca acest disc a primit cea mai buna recenzie a lunii mai din partea revistei franceze Diapason. Asadar, un Diapason d’or pentru Piotr Beczala si minunatul sau disc, cronicarul francez apreciind bunul gust, vocea plina si calda a tenorului, faptul ca desi se putea cadea usor in kitsch, totul este de o calitate desavarsita. Si, as mai adauga eu, vocea Piotr Beczala seamana cu cea a lui Richard Tauber – pentru ca una dintre lucrari este inregistrata, intr-un duet peste timpuri, prin alternarea vocii lui Beczala cu cea a lui Tauber.

Richard Tauber, din cauza originii sale evreiesti, s-a refugiat in Marea Britanie, unde s-a si stins din viata in 1948. In acelasi studio in care a inregistrat Tauber in timpul vietii sale, a fost inregistrat si albumul lansat de Deutsche Grammophon in 27 mai 2013. Un album cu adevarat de colectie, care poate fi achizitionat in Romania, in magazinele de specialitate, pe site-ul getmusic.ro sau direct la itunes.com.

Radio Romania Muzical a difuzat acest album chiar in ziua lansarii sale internationale. Emisiunea este postata pe site-ul campaniei “Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013” de pe romania-muzical.ro. Ascultati, votati, comentati.

Richard Galliano si Vivaldi cantat la acordeon


Nu, nu este deloc o gluma proasta. Vivaldi suna exceptional cantat la acordeon. Numai ca acordeonul este manuit de Richard Galliano, celebrul interpret de jazz care s-a aflat de curand si in Romania, la Festivalul de jazz de la Sibiu si la cel de la Ploiesti.

Richard Galliano a inregistrat noul sau album pentru Deutsche Grammophon; discul a aparut pe piata in 1 aprilie 2013 si poate fi ascultat la Radio Romania Muzical in 3 iunie, de la ora 20, ulterior, poate fi reascultat pe site-ul campaniei „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013” de la romania-muzical.ro, si evident, poate fi votat.
Acest album nu este primul clasic din cariera lui Richard Galliano. Tot la Deutsche Grammophon au aparut in 2010 un album Bach si in 2011, unul cu muzica de Nino Rota.

Vivaldi cantat la acordeon nu suna foarte diferit de originalul concertelor „Anotimpurile” de Vivaldi pentru vioara si orchestra. Galliano canta tot in compania unui ansamblu cameral si impresioneaza prin sensibilitatea si virtuozitatea sa.  Iata o buna solutie pentru cei care s-au plictisit sa asculte celebrele „Anotimpuri” vivaldiene in versiunea standard, dar nici nu iubesc prelucrarile in stil pop: sa aiba discul lui Galliano, de procurat, momentan, la itunes.com.

Valentina Lisitsa si mirajul muzicii lui Rahmaninov

Are mai mult de 30 milioane de vizualizari pe youtube – este unul dintre cei mai urmariti artisti de muzica clasica in zona online. Nu stiu cat de cunoscuta este in Romania, pentru ca inca nu a cantat aici, insa in noiembrie va avea un recital la Ateneu: deci, nu ratati.

Ea este Valentina Lisitsa, o ucraineanca de aproape 40 ani stabilita in Statele Unite ale Americii, care a ales sa fie cat mai aproape de publicul actual, utilizand mediul in care acesta se gaseste frecvent, adica cel online. Aceasta nu o impiedica insa sa aiba un contract de exclusivitate cu casa Decca, pentru care a lansat in 11 martie 2013 integrala lucrarilor concertante pentru pian si orchestra de Serghei Rahmaninov, adica cele 4 concerte si Rapsodia pe o tema de Paganini, inregistrate alaturi de Orchestra Simfonica din Londra, dirijata de Michael Francis.

Compozitorii preferati ai Valentinei Lisitsa sunt Rahmaninov si Beethoven, deci nu ne putem astepta decat la o realizare de referinta a acestei pianiste care se remarca atat prin tehnica virtuoza, cat si prin trairea ei, desi nu avem de-a face cu versiuni prea siropoase si feminine, ci de interpretari celebrale si foarte in acord, de fapt, cu sensibilitatea actuala a publicului.

Rahmaninov in spiritul secolului XXI – iata ce ofera Valentin Lisitsa pe care am  admirat-o si in inregistrarile ei realizate cu celebra violonista Hilary Hahn, pe care o vom putea asculta, pentru prima oara in Romania, in 25 septembrie, la Festivalul Enescu.
Si daca tot vorbim despre muzica clasica in secolul XXI va semnalez si…

Prima aplicatie pentru iphone/ipad lansata de Deutsche Grammophon

Daca mi-ar fi spus cineva in urma cu 10 ani ca asa ceva este posibil, l-as fi crezut nebun. Astazi insa, gratie aplicatiei lansate in 16 mai 2013, este posibil sa alegi glisand cu degetul pe ecran una dintre cele 4 versiuni filmate video ale Simfoniei a IX-a de Beethoven (dirijori: Fricsay, Gardiner, Karajan, Bernstein), sa vizualizezi in timpul auditiei partitura originala, sa vezi interviuri cu mari interpreti ai prezentului si comentariile muzicologilor. Totul, in schimbul a maximum 13 euro, insa versiunile de mobil sunt mai ieftine. Daca va intereseaza, gasiti aplicatia in App Store.

Este evident, si muzica clasica a ajuns in secolul XXI, daca cineva se mai indoia de asta…(Cristina Comandasu)

Comunicat de presa

I. C. 
editor artline.ro  

 

Voteaza


Pe acelasi subiect: beczala | spectacol | Richard Galliano | acordeon
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Expozitia Le Souffle la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti
Expozitia „Le Souffle” la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti si Asociatia "Reussir en Roumanie" din Molhouse, Franta organizeaza in perioada 26 octombrie - 10 noiembrie 2010 expozitia ...

Concert extraordinar de Craciun la Sibiu
Concert extraordinar de Craciun la Sibiu

Duminica, 20 decembrie, iubitori de muzica clasica sunt asteptati la Sala Thalia din Sibiu , unde va avea loc Concertul Proms of Delight – Christmas Edition . In cadrul spectacolului, sub ...

Expozitie Stefan Popa Popas la Timisoara

In perioada 22 – 24 noiembrie in Timisoara la Universitatea de Vest poate fi vizitata expozitia caricaturistului Stefan Popa Popas, expozitie ce va contine caricaturi ale sefilor de state. In ...

Festivalul Artmania - Concurs: Stai de vorba cu idolii tai

Jurnalul National si ARTMANIA te trimit sa-ti cunosti idolii! Sambata, 15 iulie, ai ocazia sa-i intalnesti pe membrii formatiilor H.I.M., Amorphis sau Silentium, sa stati putin la povesti, ba chiar sa ...

Descult in parc, reprogramat din data de 30 noiembrie in ianuarie 2011

Descult in parc , spectacolul de la Teatrul National de Opereta “Ion Dacian” din data de 30 noiembrie, reprogramat in ianuarie 2011 Spectacolul “Descult in parc”, in regia ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline