"E greu sa spui in cuvinte frumoasa poveste a Teatrului ACT, a salii cu 107 locuri din Calea Victoriei, de la numarul 126. In cifre, 9 ani de Teatru ACT inseamna: 45 de premiere, 11 turnee in tara, 43 de invitatii onorate la festivaluri nationale, 19 spectacole-lectura in cadrul programului <<ACTul Lecturii>>, care au facut cunoscute texte noi (sase dintre ele au fost ulterior produse ca spectacole pe scene profesioniste din Bucuresti si din tara), zeci de mii de spectatori si sute de spectacole (numai de la inceputul anului la ACT au avut loc 82 de reprezentatii de teatru), sute de mii de ore de munca pentru inimoasa echipa a teatrului.
Ne dorim ca aceasta intalnire de azi, din cadrul conferintelor Festivalului National de Teatru care ne-a acordat in aceasta editie un modul special dedicat spectacolelor noastre (si celor noi, dar si celor mai putin noi) sa fie o repetitie generala inaintea evenimentului de anul viitor, cand dorim sa marcam cu fast 10 ani de teatru.
De anul trecut, ACT inseamna si seri de muzica, la inceputul lunii decembrie avand loc a doua editie a Festivalului de muzica <<Concertul de la ora 19.00>>.
Si nu ne oprim aici. In curand vom avea si o biblioteca si... prin urmare, Teatrul ACT isi va cauta cititorii. Cred ca putem vorbi deja de o generatie intreaga al carei gust pentru teatru a fost modelat de Teatrul ACT si de spectacolele sale si sper ca acest lucru sa fie vizibil in societatea romaneasca, sa ramana - asa cum ii place domnului Marcel Iures sa zica", ne-a declarat in exclusivitate Ioana Moldovan, managerul artistic de la Act.
Anul acesta, Teatrul ACT aduce in Festival trei productii: "Creatorul de teatru" (foto) de Thomas Bernhard, in regia lui Alexandru Dabija, "Shape of Things" (Forma lucrurilor) si "Bash. O trilogie contemporana" ambele de Neil LaBute, in regia lui Vlad Massaci. "Creatorul de teatru" este unul dintre cele mai longevive spectacole din istoria postdecembrista a teatrului romanesc, jucandu-se deja de sase ani si avand peste 300 de reprezentatii la activ. O meditatie comic-amara asupra vremurilor pe care le traim, asa cum il vede creatorul sau, regizorul Alexandru Dabija, spectacolul i-a adus lui Marcel Iures premiul UNITER pentru cea mai buna interpretare masculina, in 2002. Teatrul ACT este, de asemenea prezent in Selectia oficiala a festivalului cu spectacolul "Capra sau cine e Sylvia?" de Edward Albee, regia Alexandru Dabija, si in Modulul Recitaluri cu spectacolul "Amalia respira adanc" de Alina Nelega Cadariu, regia Mariana Camarasan, spectacol preluat de la Studioul Casandra in aceasta stagiune. De asemenea, spatiul din Calea Victoriei a fost de-a lungul timpului locul consacrat conferintelor, intalnirilor si lansarilor de carte organizate in cadrul FNT. Astazi, la ora 11.00, la Teatrul Act va avea loc o manifestare speciala dedicata aniversarii celor noua ani de cand a intrat in scena. La intalnire vor participa oameni care au sustinut Teatrul ACT in cei noua ani de existenta si care au fost implicati in proiectele sale: Marcel Iures, Alexandru Dabija, Mihai Maniutiu, Doina Levintza, Vlad Massaci, Mihaela Sirbu, Maia Morgenstern, Coca Bloos, Valeria Seciu, Vlad Zamfirescu, Radu Afrim, Sorin Militaru, Cristian Juncu, Constantin Draganescu, Irina Solomon, Theodora Herghelegiu.