Manastirea Stavropoleos, caci despre ea este vorba, a fost intemeiata in anul 1724. Initial era parte dintr-un complex arhitectural ce includea si un han, dar acesta in a doua parte a secolului al XIX-lea a fost disctrus. Curtea interioara, care poate fi vizitata si astazi a fost construita la inceputurile secolului trecut dupa planurile marelui arhitect Ion Mincu.
Aici, la manastirea Stavropoleos, vei intalni monarhi a caror viata este impartita intre rugaciune, studiu si lucru. Una din cele mai importante activitati este cea de digitalizare a continutului, astfel vechile manuscrise sunt trecute pe format digital, asigurand astfel pastrarea informatiilor peste ani.
Ansamblul Stavropoleos apartine din punct de vedere stilistic epocii brancovenesti, accentul fiind pus pe decoratia in piatra. De asemenea, pictura murala, atat cea exterioara cat si cea interioara, subscriu stilului, definind un spatiu arhitectural specific traditiei bizantine. Desi biserica are dimensiuni reduse, impresioneaza prin monumentalitate. Manastirea Stavropoleos transmite deopotriva o sensibilitate baroca si un gust oriental.
Doar o parte din constructie pastreaza amprenta initiala. Pictura exterioara si turla fiind refacute la incepputul secolului al XX-lea. Forma actuala este in armonie cu decoratia din piatra ce a inlocuit vechile structuri. Identitatea mesterilor zugravi si pietrari a ramas anonima. Cea mai recenta restaurare a durat 20 de ani, si a fost finalizata in iunie 2012, cu ocazia resfintirii lacasului de cult.
In acest moment Biserica Stavropoleos gazduieste slujbe religioase regulate. Poti ajunge din intamplare in timpul uneia, sau poti verifica pe internet programul actualizat al slujbelor daca vrei sa iti planifici vizita in functie de acestea. Oricand ai ajunge aici, daca vei poposi macar pentru cateva minute in acel spatiu rupt parca de cotidian, vei fi impresionat nu de modul in care ai putea sa te reculegi ci viteza cu care te reintorci la agitatia zilnica dupa ce ai parasit acest spatiu ancorat in timp. Din multe puncte de vedere, daca ajungi in centrul vechi, si imprejurarile iti permit, aloca-ti cateva minute pentru a vizita si manastirea Stavropoleos.
Sursa foto: wikipedia.org
Bucuresti
A.I.
August 2016