Michelangelo Merisi, mai cunoscut sub numele de Caravaggio, a fost (asa cum bine si-au dat seama contemporanii sai) un geniu contradictoriu. A pictat capodopere, care insa au revoltat gusturile mai conservatoare, si i-au adus acuzatii din cele mai diverse. Lucrarile sale, odata comandate pentru diverse biserici, ajungeau sa fie respinse ca blasfemiatoare, pentru ca artistul nu ezita sa foloseasca drept modele prostituate, cersetori, vagabonzi, oameni saraci din mahalalele pline de periculoase ale urbei, punandu-le pe panza cu un naturalism violent, departe de ce se astepta de la el. Trecea de la pasiunea pentru pictura la violenta, inclusiv la cea fizica, si s-ar fi facut chiar vinovat de omor din cauza unui scandal minor. Un temperament violent, excesiv pana la oroare pentru ceilalti, nevoit sa paraseasca Roma si sa aleaga exilul, in asteptarea unei iertari care a venit prea tarziu. Pictorul avea sa moara la doar 38 de ani, in circumstante inca nedeslusite pe deplin. Insa opera sa continua sa uluiasca si astazi.
In drama istorica avandu-l in rolul lui Caravaggio pe Riccardo Scamarcio, ne gasim in jurul anului 1610, cand felul de a fi al pictorului a scandalizat deja suficient, aducandu-i dusmani puternici. Felul in care vede si picteaza marile sale tablouri religioase nu este pe placul multora, dar lui Caravaggio, cu felul sau rebel, furios si violent de a fi, ii este indiferent. Va face totul asa cum pofteste, pana la capat. Nu intamplator este un fugar, ce se ascunde de autoritatile papale departe, in speranta ca pana la urma creatia sa ii va aduce iertarea si intoarcerea acasa.
Este Caravaggio vinovat? Si nu neaparat de crima (altii au fost iertati pentru fapte mult mai grave) ci de blasfemie? Cand la cererea Papei incepe o amanuntita investigatie la Vatican, pentru a face lumina in acest caz complicat, este nevoie de un om care nu doar sa il inteleaga pe Caravaggio, dar sa stie jocurile de putere si interesele care se tes in spatele povestii. Reconstruind un capitol major din viata pictorului, ce pastreaza si astazi umbre, secrete si mari zone necunoscute, este povestea unui geniu dificil, contradictoriu, periculos pentru ceilalti si pentru sine. Un artist gata sa izbucneasca si sa isi loveasca sau sa isi ucida rivalii, mandru si vicios, depravat si daruit pana la pasiune maniacala picturilor sale, atras de mizerie, boema si prabusire, ca o contrapondere la felul in care se daruieste fiecarui tablou.
Distributie: Riccardo Scamarcio, Micaela Ramazzotti, Louis Garrel, Isabelle Huppert, Michele Placido