Culoarea aleasa de Institutul Pantone va influenta in 2018 cu siguranta toate domeniile vizuale, moda, decoratiuni sau in buna masura manifestarile underground. In trecut violetul a mai fost folosit extensiv si de artisti precum Prince, Hendrix sau David Bowie, anticipand aceasta culoare prin decoratiunile, costumele si felul in care au utilizat-o pe scena.
PANTONE 18-3838 Ultra Violet (dupa numele de catalog) a fost precedata in 2017 de o nuanta verde deschis, in 2014 de o culoare ce amintea de orhideea clasica, cu un an inainte, in 2013, de un verde smarald, dupa ce in 2010, de exemplu, fusese ales turcoazul. Dar anuntul privind noua alegere Pantone a dat deja nastere unor comentarii doar la prima vedere surprinzatoare, cromatica fiind interpretata si ca o sustinere simbolica, la nivel cromatic, a noului feminism si drepturilor femeilor.
Vazut si ca o nuanta puternica, plina de personalitate, ce poate modifica radical aspectul si echilibrul unei incaperi, modern si indraznet, ultra-violetul este istoric o culoare asociata personajelor originale, non-conformiste, cu o intensa latura artistica, fara sa se teama vreo clipa sa provoace si sa schimbe regulile din domeniul in care activeaza, incercand chiar prin creatia lor (ce se poate limita la simpla imagine de sine) sa ii influenteze radical pe cei din jur. Este o culoare spirituala, mistica, misterioasa, folosita cu succes si in trecut nu doar in decoratiunile interioare si vestimentatie, dar avand o lunga traditie in care a fost asociata disciplinelor ezoterice, discrete si secrete. Calda sau rece, ultra violetul se poate asocia cu alb, cu negru, cu nuante pastelate, totul depinzand de curajul pe care il are decoratorul si de construirea unui nou sistem cromatic in spatiul ales.
Nu intamplator Laurie Pressman, vice-presedinte al Institului Pantone, declara in urma cu doar cativa ani ca aceste alegeri anuale nu sunt intamplatoare sau un simplu capriciu al vreunui designer, ci reflecta nevoile din acel moment ale societatii. Si intr-o lume aflata in continua agitatie frivola, viteza neproductiva si agitatie sterila revenirea in forta a unei culori ce predispune la meditatie, schimbare si reflectie ar putea fi un plus, si nu doar unul estetic.
Foto: pantone.com