Cele doua jurii ale festivalului au acordat la aceasta a noua editie 11 premii si 5 mentiuni. Marele Premiu a fost castigat de un documentar inscris in concurs la sectiunea international, "Cabal la Kabul", regizat de Dan Alexe. S-a tras linie sambata seara la Astra Film, poate cea mai reusita editie din istoria festivalului. 56 de filme au intrat in concurs la cele patru sectiuni, Europa, Romania, International si Student, iar juriul a premiat 16 filme. Cornel Mihalache, Horea Murgu, Pawel Pawlikovski, Colette Piault, Cristi Puiu, Renate Roginas, Kaori Sakagami, Rada Sesic, Michael Stewart si Michael Yorke, toti profesionisti ai filmului, artistic si documentar, au format cele doua jurii ale editiei din acest an.
Desi majoritatea au fost de acord ca la sectiunea Romania lucrurile nu au stat la fel de bine ca la celelalte categorii, au existat si aici productii surprinzatoare. Doua premii, unul oferit de ICR si celalalt de British Council, au fost acordate pentru productiile acestei parti a concursului. "Bar de zi and other stories", un film al Corinei Radu, realizat cu mult umor explicit si implicit, despre oameni obisnuiti din Orasul de Jos din Sibiu. Al doilea film premiat este "Stam" realizat de Charlotte Gregoire si Anne Schiltz din Luxemburg, o istorie a doua tinere din Romania care au crescut in satul transilvanean Malancrav, una dintre ele de origine roma, cealalta sasoaica.
Mentiuni speciale au fost acordate productiilor "Dincolo de padure" - Gerald Igor Hauzenbeger (Austria) si "Obcina" - Bjorn Reinhardt (Germania). Interesanta este la sectiunea Romania implicarea unor regizori straini in realitatile lumii noastre pe care o observa si-i smulg povestile. Printre filmele prezentate la aceasta categorie a fost si premiera mondiala a documentarului "Cazul Tanacu" de Tatiana Niculescu Bran si Ionut Teianu, care s-a bucurat de simpatia publicului, salile fiind arhipline la cele doua proiectii. La sectiunea Student, aproape unanim recunoscuta de membrii juriului ca fiind una dintre cele mai bune, au fost acordate doua premii si o mentiune: Premiul CNC - "Adevaruri nepermise", Chana Zalis (Israel) si premiul Sony - "Dupa razboi" - Srdan Keca (Serbia), iar mentiunea, filmului "Independenta" - Restko Petrovic din Romania. Si la sectiunea Europa s-au acordat doua distinctii: premiul Deventer - "Our street", - Marcin Latallo (Franta), si Premiul Duna TV - "Two sisters" de Jasna Krajinovic (Belgia). Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a oferit un premiu pentru documentarul "Casa mea", inscris in concurs la sectiunea Student si realizat de Debora Scaperrota din Italia. "Orasul care nu exista" al norvegianului Tone Grottjord este filmul premiat de TVR la sectiunea International. Iar "Mersul pe franghie", o productie Canada-Norvegia, regizat de Petr Lom este cel de-al doilea film castigator la aceasta categorie, premiul fiind oferit de Fundatia Ratiu.
Ce se poate spune despre documentarul lui Lom, decat ca merge pana la limita la care filmul documentar se poate confunda cu cel artistic... Realizat cu poezie si sensibilitate, "Mersul..." a fost cu siguranta unul dintre rivalii puternici ai marelui castigator. Tulburator si in acelasi timp luminos, in ciuda subiectului angoasant, filmul spune povestea unor copii dintr-un orfelinat din provincia Xingjiang din China, un loc unde drepturile omului sunt anulate, iar mersul pe franghie devine, mai mult decat o mare pasiune pentru cei urmariti de camera, o metafora a supravietuirii. Marele merit al filmului este ca a reusit sa stabileasca o legatura aparte cu copiii si sa-i determine sa nu "observe" camera. Ca niste actori desavarsiti patru orfani isi spun istoria, se balanseaza pe franghie intre pamant si cer si isi revendica dreptul la copilarie si la familie. Sfasietor de maturi si de tristi, copiii care invata sa mearga pe sarma practica un soi de acrobatie a visului, din care se naste o lume... libera.
Un premiu special pentru fotografie, oferit de ICR pentru cel mai bun grupaj de fotografii din expozitia "Transilvania mea", i-a revenit lui Manfred Wirtz. Iar Marele Premiu al Festivalului s-a acordat peliculei "Cabal la Kabul" de romanul Dan Alexe din Belgia. "E filmul in care am investit cel mai mult", a marturisit regizorul. "Am trait trei ani la Kabul, am invatat limba localnicilor si cred ca am devenit una cu personajele filmului". Un documentar facut cu o ironie calda si plina de umor, alternand momentele de seriozitate cu cele incarcate de comic (si voluntar si involuntar) si avand in centru existenta "tensionata" a ultimilor doi evrei din Kabul.
Este perioada Afganistanului de dupa talibani, iar Isaac Levy si Zabulon Simantov impart sinagoga. Certati "la cutite", cei doi sunt ramasitele unei lumi pe cale de disparitie, iar ceea ce aduce regizorul in prim plan este povestea lor cu totul neobisnuita si o face sondand profunzimile legaturilor umane, dincolo de realitatile religioase sau sociale. Cei doi se cearta pe concepte abstracte, pe credinte si necredinte. Nu-si trec niciodata pragul unul altuia, iar sinagoga devine "terenul" vrajbei lor, rupta in doua, ca-ntr-un joc de copii batrani, aflat de mult "in prelungiri". In incheiere, Dumitru Budrala, directorul fondator al festivalului, a declarat: "Credem in filmul de non-fictiune, in documentar si in forta lui creatoare".