Inca de la fondarea sa in anul 1559 localitatea a detinut un rol cheie in dezvoltarea artei si culturii nationale, acest lucru fiind pus cel mai bine in evidenta de monumentele de arhitectura pastrate.
Stiti cum au supravietuit fostii lideri ai regatului Rajasthan dupa ce au imbratisat principiile democratice? Transformand frumoasele palate in hoteluri si atractii turistice in ideea de a genera venituri si se pare ca nu au dat gres.
La numai 25 km departare de Aeroportul Maharana Pratap se gaseste Palatul Lacului, construit in 1746 de Maharana Jagat Singh II ca resedinta de vara, alaturi de Jag Mandir. Palatul a fost transformat in hotel in anul 1971. Acest monument sculptat in marmura alba pare ca pluteste deasupra apelor line ale Lacului Pichola. Acest lucru il face unul dintre cele mai ravnite hoteluri din lume.
Coloanele, stalpii bogat ornamentati ai teraselor, gradinile si pietrele interioare de culoare roz sporesc eleganta si romantismul locului. Cine are privilegiul sa fie cazat una sau mai multe nopti la Palatul Lacului descopera ce inseamna cu adevarat sa fii tratat regeste. Hotelul pune la dispozitie 83 de camere, cele mai luxoase fiind: Baba Mahal, Kush Mahal, Ajjan Niwas, Phool Mahal si Dhola Mahal. Fiecare camera se incadreaza intr-o anume tema, decoratiunile locale confectionate manual ocupand in cadrul acestora o insemnatate aparte.
Palatul Lacului este construit in jurul a trei curti, dintre care cea mai cunoscuta poarta numele de Jhankar. Un alt palat cu arhitectura splendida este Bagore Ki Haveli, datand de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Monumentul a fost construit de Prim Ministrul Mewar-ului tot pe malul lacului Pichola si adaposteste peste 100 de incaperi, gradini si terase.
In ciuda faptului ca primeste oaspeti de pretutindeni, inclusiv personalitati si staruri ale muzicii sau cinematografiei internationale, pe strazile orasului Udaipur veti putea socializa cu urmasii ospitalieri ai tribului Bhil.
17 iunie 2013
I. C.
editor artline.ro