Localizare si cadru natural
Situata in Europa Orientala, Ucraina se invecineaza cu Rusia in nord - est, Belarus in nord, Polonia, Slovacia si Ungaria in vest, Romania si Republica Moldova la sud- vest, iar in sud cu Marea Neagra si Marea Azov.
Relieful tarii este format in mare parte din podisuri si campii. Aproape jumatate din teritoriul Ucrainei este ocupat de Podisul Podolic, situat in vestul si sud-vestul tarii si de Colinele Donetului. Altitudini mai inalte se gasesc in vestul tarii, unde se intind Muntii Carpati. Cel mai inalt punct este piscul Hovarla, cu 2.061 m.
Teritoriul Ucrainei este strabatut de numeroase rauri, cele mai importante fiind Dnieper, Inhul, Stryy, Zbruch, Dniester, Pripet, Donets si Dunarea. Cu toate acestea, tara dispune de putine lacuri naturale, cel mai mare fiind Svityaz, aflat din nordul tarii, care are o suprafata de 28 de km patrati.
Clima Ucrainei este predominant temperat-continentala, cu influente mediteraneene pe coasta din sudul Crimeei. Verile tind sa fie fierbinti, in timp ce iernile pot fi extrem de reci.
Populatie
Cea mai mare parte a populatiei Ucrainei, respectiv 77,8%, sunt ucraineni. Restul fiind formata din grupuri etnice mai mici: rusi (17,3%), romani (0,85%), belarusi (0,6%), tatarii crimeeni (0,5%), bulgari (0,4%), maghiari (0,3%), polonezi (0,3%), evrei (0,2%), armeni (0,2%) si greci (0,2%).
Datorita mortalitatii ridicate si a natalitatii scazute, Ucraina se considera a fi intr-o criza demografica.
Confesiunea majoritara in Ucraina este crestinismul ortodox, pe locul doi ca numar de credinciosi fiind Biserica Greco-Catolica Ucraineana. 2,19% din populatie se declara ca fiind romano-catolici, iar crestinii protestanti formeaza si ei 2,19% din populatie.
Limba oficiala a Ucrainei este limba ucraineana, vorbita de 70 la suta din populatia tarii. Pe de alta parte, rusa este foarte raspandita, fiind limba materna a multor cetateni, in special a celor din est, unde etnicii rusi sunt majoritari.
Topul oraselor de vizitat
Kiev este capitala si cel mai mare oras al Ucrainei. Este totodata si cel mai mare centru cultural, stiintific si industrial al tarii. Avand o istorie de mai bine de 1.500 de ani, orasul situat pe malul raului Dnieper, este unul al contrastelor. Cele mai importante obiective turistice sunt: Catedrala Sfanta Sofia, Poarta Aurita, legendarul mormant Askold, Biserica Kievo-Pecherskaya Lavra si vestita strada Kreschatik.
Localizat in nord-estul tarii, Kharkov este al doilea oras ca marime din Ucraina, dupa Kiev. In perioada 1919 - 1934, Harkiv a fost capitala Ucrainei. Printre obiectivele turistice notabile din acest oras se numara Catedralele Pokrovsky si Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, nu trebuie ratata fantana arteziana cu oglinda, alaturi de Opera Kharkiv, si nici faimoasa piata a libertatii din Harkov, care ocupa centrul orasului. Aceasta este cea mai mare piata din Ucraina, a cincea ca marime din Europa si a douasprezecea din lume.
Personalitati
Taras Sevcenko, pictor si poet romantic ucrainean, este considerat poetul national al Ucrainei. Opera sa literara este considerata ca fiind fondatoarea limbii si literaturii ucrainene moderne, fiind inspirata din filonul etno-folcloric ucrainean si din miturile locale. A scris si in limba rusa si a creat opere valoroase ca pictor si ilustrator.
Ilya Yefimovich Repin - pictor
Ilya Yefimovich Repin - autoportret, 1878
Iulie 2015
A.I.
editor artline.ro