inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

UNIVERS CULTURAL

0 Comentarii
Eveniment
FESTIVALUL-CONCURS DE POEZIE RELIGIOASA "CREDO"


Cand, in 2001, initiam, impreuna cu poetul Valentin Marica, FESTIVALUL-CONCURS DE POEZIE RELIGIOASA "CREDO", nu intuiam impactul pe care un astfel de festival il va avea asupra scriitorilor mureseni. Dupa sapte editii ale Festivalului (singurul de acest fel din tara), cred ca pot sa spun ca a fost o initiativa inspirata, una care a reusit sa retrezeasca interesul pentru un gen literar incarcerat peste o jumatate de veac. Poezia religioasa e un gen deloc facil, cu fata si spre credinta si spre arta. Pentru ca nici o tema nu scuza mediocritatea, iar credinta nu exclude axiologicul.

Multi autori mureseni si-au incercat puterile scriind poezie religioasa, unii chiar au facut din aceasta principala lor optiune literara. A aparut chiar o antologie de poezie religioasa semnata de autori sighisoreni. Cea de-a VII-a editie a Festivalului-Concurs de Poezie Religioasa "Credo", organizata de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Mures, Casa de Cultura a Tineretului "G. Enescu" si Biblioteca Municipala "Petru Maior", din Reghin, ASTRA Mures, cotidianul "Cuvantul liber", Protopopiatele Ortodoxe Targu-Mures si Reghin, Fundatia Culturala "Cezara Codruta Marica", Asociatia Culturala pentru Descoperirea, Sustinerea si Promovarea Valorilor Culturale si Profesionale, Fundatia Culturala "Vasile Netea", alte institutii publice si ONG-uri, si-a desemnat laureatii: Lazar Ladariu, Premiul "Opera Omnia" al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Mures; la sectiunea volume: Valentin Marica, Marele Premiu pentru poezie al Festivalului "Credo", pentru volumul "Indurarea amiezii", Daniela Cecilia Bogdan, Marele Premiu pentru poezie al Festivalului "Credo", pentru volumul "Piatra vinovatului", Mioara Kozak, Marele Premiu pentru critica literara al Festivalului "Credo", pentru volumul "EgoGrafii. Exercitii de dictie pentru pastrarea iluziilor", Sorina Bloj, Premiul cotidianului "Cuvantul liber", pentru volumul "Partea mea de Golgota", Ana Munteanu Draghici, Adriana Dandu, Gabriela Monica Costescu", Premiul Fundatiei Culturale "Vasile Netea", pentru volumul "Ofrande inocente"; la sectiunea manuscrise: Vanda Ani, Marele Premiu pentru poezie al Festivalului "Credo" si al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Mures, Bogdan Halatiu, Premiul Fundatiei Culturale "Cezara Codruta", Emilia Frandes, Premiul Bibliotecii Municipale "Petru Maior", Reghin, Burian Monica, Premiul Casei de Cultura a Tineretului "G. Enescu", Cornelia Todea, Premiul Protopopiatului Ortodox Reghin, Ana Pandrea, Premiul Protopopiatului Ortodox Targu-Mures. Festivitatea a avut loc la Casa de Cultura a Tineretului din Reghin, gazda primitoare, gratie eforturilor facute de directoarea Sorina Bloj si echipa sa, reusindu-se sa se dea manifestarii consistenta si diversitate. La reusita manifestarii au contribuit si Maria Borzan, directoarea Muzeului Etnografic din Reghin, corul Bisericii ortodoxe cu hramul "Sf. Apostoli Petru si Pavel". Un moment distinct al manifestarii l-a reprezentat Medalionul literar Lazar Ladariu, distins cu un important premiu. Despre poet au vorbit Mioara Kozak, Valentin Marica, Marin Sara, Nicolae Baciut. Au participat si directorii caselor de cultura din judet. Ne-au fost aproape Dimitrie Poptamas, Ioan Sulea, Dorina Lupu, Liviu Stef, Klara Balazs, Ilie Frandes, Ioan Bandila-Marceanu, Razvan Ducan, Dumitru D. Silitra, Viorica Feierdan, Cristina Dancu.

N.BACIUT

Ferestre
Ia-ma inapoi


Inlantuita-n aspra radacina
de-nsamantatul,
dospitul pamant,
respir numai atunci
cand dorul se inchina,
prezenta Ta _ mantuitoare-adulmecand.


Eu nu mai pot pastra adanca taina
ce la-nceputul vremii-n mine-ai ingropat,
sunt mult prea slab,
armatele straine m-au inrolat,
pacat dupa pacat.


Nu-ti cer sa potolesti nebuna herghelie,
nici s-o-mblanzesti sub grele sei,
nici trupul sa mi-l ierti
de sub copite,
doar ce-i al tau, Parinte,
cer sa iei.


SORINA BLOJ


TOIAG DE SUFLET

Imbraca-te-n flacari, suflet pierdut
Si cauta-ti drumul in ceara.
Dezleaga-te de tot ce-a trecut
Si-ntoarce-te-n pacea de seara.


Nu cauta vindecari in cuvant
Caci flacari se-aprind si-n rostiri,
Trece-ti durerea catre pamant
Si fa-ti din pasire, zidiri.


Iar de nu poti sa treci,
Ca toiagul tau are un nod,
Infloreste-l in rugi ingeresti
Si fa din iubirea ta, rod.


Garbovit iti va fi doar atinsul
Cand cele lumesti nu le lasi,
Cuprinde in suflet tot necuprinsul
Si fa inspre cer ultimii pasi.


DANIELA CECILIA BOGDAN

Raft
Nicolae Baciut _ sufletul umbrelor inefabile (II)


Ca si Nichita Stanescu _ foarte apropiat de poezia lui Nicolae Baciut _ a redat operei sale acea proprietate a spiritului ca forta creatoare, cum si capacitatea de eternizare prin conceptul de poezie atemporala si aspatiala. Altfel spus, cuvantului logodit si nuntit pentru totdeauna cu sufletul poetului, este singurul care a dat si da dreptul _ prin poezie - la eternitate. Asadar, Nicolae Baciut redescopera primordialitatea cuvantului, incercand si reusind sa reconstituie treptele emotionale ale acestuia in lumea, mai ales ideatica, a fenomenelor si starilor afective categoriale. "Vine in fiecare dimineata la tample _/ca o zapada;/ te saruta si te condamna/ cu un cuvant fierbinte.// Vine si se asaza _ / si-a ales locul, si-a ales vesnicia/ si nimic nu-i mai sta impotriva.// Vine ca un trandafir inflorit la tample: / petale moi, banuti zornaitori.// Iata un final fericit, iti zici;/ tocmai acum iti suiera prin sange.// Dar nu acesta, nu acesta / e poemul" (pag.53). Ludicul reflexiv fie fata de real, fie fata de imaginar, da reveriei poemului un dublu sens: de refuz al realului entropic si brownian, pe de o parte, si de simpatie entazica _ deci de coborare in sine pentru o asa-zisa iluzie ca mod al conservarii energiei launtrice, pe de alta parte.

Demersul stilistic si prozodic e marcat in primul rand de idee cum si de sinceritate, reflexivitatea tensiunilor existentiale, aromele starilor inefabile si gustul neindoielnic al atitudinilor lirice "decantate" sub imperiul expresiei intelectualizate, relatia cu transcendentul _ aproape obsesiva _ asaza in ordine _ o "ordine" de ansamblu, alcatuind un peisaj cu arhitecturi poetice _ fie in stil gotic, fie in cel baroc _ dar mereu in deplina originalitate. "Nimic nu mai sta impotriva privirii ei _ /suferinta e un animal bland,/palmele moi mangaie blana argintie/ ca pe niste indepartate zapezi salbatice,/ ca pe o constiinta inghetata.// (Daca totul s-ar opri aici. Daca totul / ar intra ca in viata unui orb,/ daca bastonul ar fi doar un firicel de lumina!,/dar in locul cuvantului orb/ nu poti aseza alt cuvant orb,/ in locul vietii _ o moarte tandra.) // Nimic nu sta impotriva privirii ei _ / carabusul de aur se indeparteaza fara martori/ precum sangele cald in zapada proaspata.// "Intrarea in muncile de primavara" / la marginea orasului. Intri in dorinta/ pana cand semintele moi plesnesc/ intre dintii pamantii./ (Iarba imita nasterea, iarba scrie poemul,/ intra in viata,/ viata in natura,/ cand natura/ nu-i decat o masca pe fata ta/ in loc de fereastra.)/ Limpezi imagini / la marginea imperiului:/ clarviziunea,/ sentimentul vorbirii./ Nimic nu sta impotriva privirii ei." (pag. 215). Poetul Nicolae Baciut scrie o poezie de o "cerebralitate aspra", cum ar spune Eugen Simion, in care existenta ori disectia anatomica a existentei "coboara" direct in poezie.


Cu alte cuvinte, precizia studiata defineste propriile stari lirice in versuri memorabile. Ce simplu e totul aici, ce bine!/si nimeni nu ne iarta poemele noastre/puse intre feliile uscate de paine,/ cum nici noi nu iertam gresitilor nostri./Ce bine, ce simplu/ scrasneste zapada intre dinti.// Ce se va mai sti despre noi/ cand copiii ne vor trage de maneca:/"Tata, poemul tau nu se mai sfarseste/ niciodata?"//Ce bine, ce simplu!/ Si sarutam arterele dezvelite/pana uitam/ ziua/pe care ar trebui/ s-o aniversam." (pag. 17). In fond, Nicolae Baciut ne propune o estetica provenita din sinceritatea tensionata a actului poetic, permitandu-i relevarea sentimentului: poemul insusi devenind un exercitiu de imaginatie _ cand bacovian, cand blagian _ cu reglari abile ale intensitatii, dar si cu etalari orgolioase ale plasticitatii Tu scrii cu mine _/scrii cu umbra mea,/cu sangele din alta viata/ cum scrii cu ploile/de toamna;/imi scrii cu piesele de sah/ dar jocul nu va-ncepe/ niciodata./ Imi scrii cu anotimpuri/ ce n-au fost,/ cu anotimpuri/ dintr-o alta viata,/ imi scrii cu viata mea,// cu sangele/ schimbarilor la fata." (pag. 545) Nicolae Baciut isi asuma viziunile ce stau sub semnul actului revelator; bunaoara, apare inclinarea spre interiorizare, spre vibratie sufleteasca, spre constructii de sfera latidudinara cu accente indreptate catre abisal, catre inefabilitate cognitiva, avand la baza _ mai intotdeauna _ tensiuni polare. Cu alte cuvinte, starea poemului se destructureaza ciclic si centripet, pentru a se restructura in insasi firea materiei ce poate fi deopotriva: repaosul si miscarea, visul ori zborul, in acelasi timp. "Spulber cenusa mainii tale, Doamna,/ pe somnul ca o rana de cartus,/ cand se asmute-n vene inc-o toamna/ si mana-mi sangereaza-n tus.// Atatea frunze ti se-aprind pe gura,/ atatea aripi fumegand _/ un clopot bate-n frigul lor si bate/ c-un sunet neauzit de bland.// O toamna inca ne desparte _ /se-aude-n ea un ceas de lemn/ si-n trupul ei e-atata moarte/ si-n trupul ei e-atat indemn.// Spulber cenusa mainii tale, Doamna, / si mi se-asmute-n vene inc-o toamna."(pag. 302). Dupa ce am lecturat acest urias volum de poeme cat o "caramida", am avut sentimentul ca poezia lui Nicolae Baciut ramane mereu si mereu transparenta si fluida ca un miraj "zarit" intr-o apa limpede si adanca, in strafundul careia lumineaza ca intr-o oglinda "pietricelele" de aur si argint "culese" din sufletul umbrelor inefabile, din razele cerului reflectat in siajul imaginilor poetice de o colosala idealitate Lazar Ladariu in "Amfiteatrul cu poeti" "Ce repede s-au imprastiat, / seminte de salcam sonor tasnind din pastaie, / toti anii mei / in cele patru zari / si singur m-am trezit la rascruce / cu floarea de mar la butoniera / sub norul fosforescent alunecand / spre steaua pana azi nestiuta;" (Ce repede). De 50 de ani scrie poezie Lazar Ladariu, indragostit incorigibil de verbul limbii romane. A trecut prin Scoala de Filologie clujeana, s-a stabilit apoi in Targu-Mures, a facut gazeta, a facut politica, a albit nitel, dar pasiunea poetica nu l-a parasit.


De-a lungul deceniilor, a adunat premii literare, a primit lauri binemeritati, pentru ca a stiut sa faca sa rezoneze datoria fata de sine cu cea fata de semeni si cu cea fata de propria opera, asezandu-se intr-un echilibru vertical, intre lumea supravietuirii _ de jos, si lumea vietuirii _ de sus. "Singur / in turnul de veghe / flori de gheata desenez cu rabdare / pe sticla rece, / nepasatoare...", marturiseste poetul. Doar asa a putut fi statornic in credinta, doar asa a putut dainui ani, decenii in cuvinte. Si in fapte. Ostasul din cartile de poezie, unul dintre aceia cu "aripile crescute sub camasa", cum ii place domniei sale sa spuna, "cetatean al visului", Lazar Ladariu a inteles si a practicat mereu acea "disciplina a finitudinii", cum o numea Gabriel Liiceanu; sa stii ca ai un timp limitat, ca esti vremelnic: "In sufletul tau sunt multe popasuri:/ lacas sigur unul ne este. Iata, / cu-ncetul ne aplecam catre moarte / cu un cuvant, / cu o calatorie, /cu o seara / mai putin" (Un fel de calatorie in sine). Si-atunci, cantecul de noapte al Poetului ajunge intotdeauna in luminis. E cantec pentru vesnicia zilei. Paradoxal, desi scrie pentru multi, Lazar Ladariu crede in comunicarea dintre cei putini, care au ceva de spus, cu cei, tot putini, care stiu sa ii inteleaga spusele. A avut mereu revelatia "caii" si a simplitatii ei extraordinare. Asemenea poeti sunt recuperatorii. Plecati in cautarea timpului pierdut, prin "campuri cosite de ceata", in numele unei umanitati intelese cu generoasa larghete, ei stiu ca "intelesul e mai iute decat timpul intelesului" si ca "nu exista inteles, ci numai intelegere" (N. Stanescu). Asadar, vorbim despre Lazar Ladariu. Patrundem in poezia domniei sale precum intr-"un infinit de infinituri", cum ar spune M. Cartarescu. Traseul trebuie parcurs cu o stiinta a infiorarii ce tulbura confortul diurn: "Tot ce ziua strig abia noaptea aud". Aici, realitatea e desfacuta pana se poate intrezari nu doar urzeala, ci si urzitorul. Descriind lumea in culori, umbre, taceri, rostiri, lumini, poezia lui Lazar Ladariu ne inlesneste astfel accesul la idee. Ceea ce se ofera privirii noastre launtrice nu e un dat, ci un lucrat. Lazar Ladariu e un truditor pe ogorul poetic al limbii romane inspre a intelege, a spune, a marturisi, a scrie. Poezia lui Lazar Ladariu e cautare tacuta, nelinistita, intrebatoare. E taina, adevar si ecou. Discursul sau este modern si totodata atemporal, tintind esentializarile si liniile majore ale fenomenelor: "Dintotdeauna eu cant / un foc fara moarte / prin buna vestire a soarelui / din sine nascut; / dintotdeauna eu cant nevazutul" (Dintotdeauna eu cant nevazutul). Poetul a gasit secretul infrangerii timpului, prin scriitura: "Teama sa nu ne fie: / jefuitorii nu vor prada mormantul nostru, / am fost prea saraci. / Am stiut de unde vin obiectele / si numele lor l-am aflat / si nu le-am numit / cu hainele lor de fiecare zi." (Neimpacati am gasit cuvantul). De o distinctie intelectuala rara, poetul Lazar Ladariu trece prin viata cu folos enorm pentru cultura. Acum, "La ora cand se-mprimavareaza, pamantul si mai tanara natura imbraca totul in verde; la ora cand ochii taranilor, cu dorul lor vesnic de camp, privesc doar locul unde va fi sa apara soarele; la ora cand barcile universului dau tarcoale visului de la marginea primaverii; in buna zi de aprilie" (Planeta de aprilie), acum, "Poate incepe vanarea de vant "!

MIOARA KOZAK

CONCURS NATIONAL
DE LITERATURA SI ARTA "AMBASADOR"
Trustul de Presa "Ambasador, in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Mures si Asociatia Artistilor Plastici Mures organizeaza prima editie a Concursului National de Poezie, proza scurta si pictura, cu tema IISUS. La Concurs pot participa creatori din intreaga tara, indiferent de varsta, membri si nemembri ai uniunilor de creatie. Pentru fiecare sectiune vor fi acordate cate trei premii si trei mentiuni, in suma de 1.250 lei. Vor mai fi acordate premii si diplome ale unor institutii muresene de cultura. Textele premiate vor fi publicate in revista "Ambasador". Cei interesati vor trimite maximum cinci poeme , 1-2 proze scurte, iar pictorii cate o singura lucrare, indiferent de tehnica. Lucrarile vor purta un motto, care se va regasi si pe un plic inchis, cuprinzand date despre autor. Lucrarile vor fi trimise pe adresa Trustul de Presa "Ambasador", str. Piata Victoriei Bl. F. 23, et. I, Targu-Mures, judetul Mures, pana la data de 21 mai 2007.

Informatii suplimentare la tel. 0265-31.17.77. (N.B.)


Voteaza


Pe acelasi subiect: diplome | premii | poezie | concurs | festival
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Dezbatere despre Romania la Universitatea din Los Angeles

Joi, 8 martie, Centrul UCLA, University of California, Los Angeles, pentru Studii Europene si Euroasiatice va gazdui o expunere despre Romania, anunta Consulatul General al Romaniei la Los ...

Sarbatoarea Muzicii ajunge si la Bucuresti

Editia de anul acesta a Fete de la Musique - Sarbatoarea Muzicii, care se va desfasura in perioada 21-23 iunie, va avea loc in zece orase din tara si va include concerte a sapte trupe si artisti, ...

Carol I pe simezele bucurestene

In prezenta Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei si a Familiei Regale, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va fi vernisata azi, la orele 15.00, expozitia "Romania in timpul lui Carol ...

Europa, sarbatorita prin muzica

Europa va fi sarbatorita si la Opera Nationala din Bucuresti. Intr-un spectacol de proportii, azi, la ora 18.30, va incepe un concert simfonic vocal sustinut de corul pregatit de Stelian Olariu. Vor ...

Europa, sarbatorita prin muzica

Europa va fi sarbatorita si la Opera Nationala din Bucuresti. Intr-un spectacol de proportii, azi, la ora 18.30, va incepe un concert simfonic vocal sustinut de corul pregatit de Stelian Olariu. Vor ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline