Duminica, 5 noiembrie, este ultima zi in care publicul are ocazia sa mai viziteze Galeria de Arta Europeana a Muzeului National de Arta al Romaniei. Aceasta urmeaza a fi inchisa timp de sase luni pentru lucrari de reamenajare, determinate de restituirea a 19 picturi provenite de la Muzeul National Brukenthal din Sibiu. Redeschiderea galeriei intr-o noua formula este programata pentru data de 18 mai anul viitor, cu ocazia Zilei Internationale a Muzeelor. Aceasta ultima saptamana in care galeria mai poate fi vizitata nu este lipsita de oferte interesante pentru publicul de toate varstele:
- miercuri, 1 noiembrie, intrarea la muzeu este libera (conform traditiei, prima miercuri a fiecarei luni este zi de vizitare gratuita a galeriilor si expozitiilor Muzeului National de Arta al Romaniei);
- sambata, 4 noiembrie, cu ocazia primei editii a manifestarii "Nopti albe pentru tineri", organizate de Autoritatea Nationala pentru Tineret, Muzeul National de Arta al Romaniei ofera tinerilor accesul gratuit in galerii si expozitii, cu prelungirea programului de vizitare pana la orele 21.00 (ultima intrare in sali la ora 20.30);
- copiii, tinerii si adultii de toate varstele sunt invitati sa completeze traseele-concurs in Galeria de Arta Europeana, bucurandu-se astfel de o vizita interactiva in urma careia pot afla informatii intreresante despre lucrarile incluse in joc sau chiar castiga premii-surpriza la sfarsitul lunii noiembrie.
Cele 19 lucrari ce urmeaza a fi restituite fac parte din celebra colectie alcatuita la Viena in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea de catre Samuel von Brukenthal (1721-1803) - guvernator al Transilvaniei (1777-1787) si consilier al imparatesei Maria Tereza. Dintre acestea, multe piese au o valoare exceptionala, precum Rastignirea de Antonello da Messina, Sfantul Ieronim n deert de Lorenzo Lotto, doua portrete de donatori de Hans Memling, Omul cu tichie albastra de Jan van Eyck, Uciderea pruncilor de Pieter Brueghel cel Batran, Sfanta Familie de Iacob Jordaens sau Peisaj olandez de Philips de Koninck.
Galeria de Arta EuropeanA - amplasatA In aripa Kretzulescu a fostului Palat Regal - reflectA prin cele 300 de opere expuse parcursul stilistic, estetic si cultural al artei europene, de la goticul tarziu la impresionism. Lucrarile sunt distribuite cronologic in cadrul fiecareia dintre principalele scoli - italiana, germana, spaniola, flamanda, olandeza si franceza. Galeria are ca nucleu impresionanta colectia de arta a regelui Carol I, constituita in ultimul sfert al secolului al XIX-lea si lasata prin testament, in mod expres, Statului Roman.
Octombrie 2006