Din Italia pana in Romania
Legenda spune ca in Milano, atunci cand de Craciun contele i-a invitat pe toti nobilii orasului la o cina festiva, bucatarul sef a pregatit cele mai bune bucate, dar cand s-a ajuns la desert a uitat sa scoata la timp din cuptor tortul. La vremea aceea o astfel de greseala ii punea in pericol viata. Vazand acestea, Toni, ajutorul de bucatar, care pastrase o parte din aluatul pentru tort, a adaugat peste el fructe confiate, oua, zahar si stafide, pregatindu-l pentru a fi copt si servit contelui. Aceasta “pan del toni”, sau painea lui Toni, a fost foarte bine primita la curte, facand ca panettone sa devina una din prajiturile preferate din perioada Craciunului in Italia.
Panettone
Un alt desert renumit, ce are origini italiene este tiramisu. Unii spun ca acesta a fost inventat in perioada Renasterii iar succesul a avut ca substrat proprietatile sale afrodisiace.
La noi, in Romania, cozonacul este nelipsit de pe masa în marile zilele de sărbătoare, dar iata ca vecinii nostri, slovacii, folosesc in reteta de umplutura seminte de mac macinat alaturi de nuca macinata.
Delicioase madlene traditionale
Tot specifice sarbatorilor de iarna (dar putand fi consumate oricand) sunt madlenele, prajituri specifice zonei de nord a Frantei, coapte in forme, pufoase la mijloc si crocante pe margine.
Madlene
Paczki - povestea dulce poloneza
Pączki, sau gogosile poloneze, sunt unele din cele mai populare dulciuri ce se gasesc pe rafturile magazinelor din Polonia. Aceste gogosi pot fi umplute cu diverse compozitii, de la branza, ciocolata sau budinca pana la lichior. Acest desert se prajeste in ulei pana capata o culoare aurie si se serveste acoperit cu ciocolata sau zahar pudra. Legendele spun ca au aparut in a doua jumatate a secolului a XVIII-lea. O data pe an, in asa numita joia grasimii, polonezii consuma peste 100 de milioane de astfel de gogosi doar intr-o singura zi.
Gogosi poloneze
De la cheesecake la Kvæfjordkake
Cheesecake-ul poate fi numita prajitura cu cea mai fina crema de branza. Aceasta a fost inventata acum aproape trei milenii de catre greci. In antichitate, aceasta prajitura o ofranda adusa de romani zeilor.
Cheesecake in versiunea contemporana
Mult mai tarziu, scotienii au facut Cheesecake cu somom afumat, prajitura considerata de unii o delicatesa.
Kvæfjordkake, prajitura nationala a Norvegiei, supranumita si cea mai buna prajitura din lume, este de fapt un tort popular norvegian facut cu bezea, crema de vanilie si migdale. Se prepara usor, fiind un amestec interesant de bezea pufoasa si migdale crocante.
Kvæfjordkake
Foto: krem.no
Fiecare prajitura are povestea ei si fiecare tara se mandreste cu prajituri traditionale. Putem face o "calatorie in farfurie" si astfel cu fiecare prajitura ca calatorim in diverse colturi ale lumii.
A.I.
Iunie 2016
Foto: wikipedia.org