inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Turturica: "Nu am fost atat de erou incat sa nu semnez"

0 Comentarii
Constantin Turturica a fost securist timp de 20 de ani.

 


 


Spectacolul "Comedie rosie", despre comunism si securisti, de la Teatrul National, are premiera la Sala Atelier in aceasta seara, de la 18.30. Piesa, regizata de Alexandru Tocilescu, este inspirata dintr-un fapt real: dramaturgul Constantin Turturica, tatal ziaristului Dan Turturica, a fost timp de 20 de ani informator al Securitatii.

Scriitorul a avut 23 de meserii pe cartea de munca, a scris 18 carti, iar in volumul "Nu esti obligat sa mori tampit", aparut in 2000, el a povestit legatura sa cu Securitatea intr-o "marturie a informatorului" de 436 de pagini.

A crezut in comunism

Constantin Turturica, in varsta de 72 de ani, a fost in tinerete un adept al ideologiei comuniste. A absolvit in 1961 Institutul de limba rusa "Maxim Gorki" si Facultatea de filosofie din Bucuresti. Dupa facultate, a fost trimis profesor de marxism-leninist la Botosani, dar a refuzat sa mearga acolo si si-a cautat de lucru in Bucuresti.

In fata Facultatii de Drept se afla cofetaria "Tosca", unde se intalnea cu literatii vremii. Constantin Turturica i-a cunoscut acolo pe Gheorghe Horia Hulubei, Petre Tutea, Belu Silber, Petre Pandrea, Rica Georgescu.

"Discutam literatura, chestii politice. Eu aparam comunismul, ei, care veneau din prizonierat si din puscarie, il blamau. Uneori, discutam in contradictoriu", povesteste Turturica.

"Oamenii astia criticau regimul comunist si comentau cat de mizerabila le e viata", isi aminteste scriitorul.

Conventie intre urmaritor si urmarit

Constantin Turturica a lucrat in perioada 1961-1963 ca instructor de teatru si brigada artistica. A fost cautat intr-o zi de un locotenent, ce s-a recomandat Stefan, care l-a condus la Militie si i-a zis ca proprietara casei unde locuia nu si-a platit impozitul.

"M-au prins la inghesuiala, ca nu aveam acte de Bucuresti, cand mi s-a propus sa devin informator", spune el. Turturica a fost amenintat cu inchisoarea, intre 16 si 17 ani, in caz ca nu semna angajamentul, si i s-a comunicat ca "daca va deconspira legaturile cu Securitatea va fi condamnat la moarte". Nu i s-a spus initial despre ce persoane va trebui sa furnizeze date. Abia dupa ce a semnat angajamentul a aflat ca trebuia sa dea note informative despre Gheorghe Horia Hulubei.

"Toata noaptea nu mi-am mai gasit linistea", povesteste Turturica. "A doua zi m-am intalnit cu Hulubei la "Tosca" si i-am zis ca trebuie sa dau note informative la Securitate despre el. Am convenit ca ii voi spune ce scriu in fiecare nota", povesteste Turturica.

"Am intrat intr-o rutina timp de multi ani. Eram intr-un triunghi care se rotea de fapt intr-un cerc fara eficacitate", precizeaza el. Conventia lor a durat 20 de ani.

"Nu aveai voie sa faci gesturi umane"

Gheorghe Horia Hulubei, fiu de colonel si nepot al savantului fizician Horia Hulubei, a fost luat prizonier in Siberia pe 29 septembrie 1944 de la Iasi, cand sovieticii erau deja aliatii Romaniei. A fost condamnat la sase ani de puscarie pentru ca a practicat medicina ilegal in URSS (Hulubei a incropit in Siberia un spital de campanie si a ingrijit prizonierii din lagar). Cand s-a intors in tara, nu a vrut sa munceasca pentru comunisti.

"Mananc un pesmet pe zi, dar eu pentru astia nu muncesc", spunea Hulubei. A facut cerere pentru emigrare in anii ‘80, dar i s-a refuzat plecarea. In 1983 a hotarat sa faca greva foamei si a reusit sa emigreze.

"Nu m-a lasat sa-l conduc la aeroport. Nu iti conduci obiectivul. Nu aveai voie sa faci gesturi umane pentru un bandit", povesteste Turturica. Hulubei i-a atras atentia ca nu-i va scrie niciodata. Scriitorul a aflat ca Hulubei a murit in SUA, inainte de Revolutie.

O piesa cu securisti

In spectacolul regizat de Alexandru Tocilescu, personajul principal, Mihai Carceanu (Ion Lucian), unul dintre intemeietorii Partidului Comunist, a devenit persona non grata in timpul lui Ceausescu. Piesa este o comedie amara despre insinuarea Securitatii in viata familiei sale.

Serban Ionescu joaca rolul ministrului de interne, Sanda Toma o intruchipeaza pe nevasta lui Carceanu, iar Alexandru Bindea este seful KGB-ului. Regizorul Alexandru Tocilescu a mai pus in scena, la Teatrul Mic, si spectacolul "O zi din viata lui Ceausescu". "Subiectul trebuie atacat cu consecventa pana cand si ultima farama idilica despre comunism se va spulbera din noi", a spus regizorul.

Strategie. "Am devenit un turnator al comunismului"

Constantin Turturica nu a ascuns niciodata in notele sale informative identitatea scriitorilor cu care se intalnea la "Tosca". Regula era sa predea ofiterului de Securitate o foaie pe care scria cu cine s-a vazut si ce s-a discutat la masa scriitorilor.

"Scriam nota deasupra, apoi ca sursa s-a intalnit cu numitul cutare in locul cutate. Scriam povesti inventate, sa atrag atentia ca securistii nu erau deloc inteligenti, nici cultivati, ci niste oameni care si-au facut facultatea pret de niste examene luate pe baza de uniforma", povesteste Turturica. Securistii intelegeau totusi ca "mosnegii" care se intalneau la "Tosca" nu pot face actiuni contrarevolutionare.

"Cioran nu era zdravan la minte"

Dramaturgul isi aminteste ca Petre Tutea venea si la Uniunea Scriitorilor, unde i s-a dat "o cartela de milog", adica o pensie sociala cat sa poata manca o supa calda.

"Despre Tutea, spuneam de fiecare data in notele informative ca nimeni nu vrea sa stea la masa cu el, pentru ca ne omoara pe toti cu Platon, cu Socrate si ne mai si scuipa, pentru ca omul nu mai avea dinti in gura. Era adevarat, dar printre dintii aia stirbi ieseau niste capodopere orale cateodata", povesteste Turturica.

"Petre Pandrea era caustic si il vedea pe Arghezi ca pe un infractor neadormit. Despre Cioran povesteau ca nu era prea zdravan la minte si ca, dupa o betie, s-a aruncat o data in Lacul Herastrau, pretextand ca vrea sa moara. A doua zi, Cioran s-a facut ca nu-si mai aduce aminte de baia din miez de noapte. Despre Marin Preda se stia ca avea frica de Securitate si ca era cam betiv", isi aminteste dramaturgul.

Turturica a scris si cartea "Cum a murit Marin Preda", in care descrie cum acesta a murit din cauza bauturii, inecat in propria voma.

"Mi-am dat seama de greseala"

Turturica si-a recunoscut legaturile cu Securitatea inca din 1996, cand a terminat manuscrisul cartii "Nu esti obligat sa mori tampit". "Dupa aceasta marturie a informatorului, nostalgicii comunisti au sarit in sus. Nu le-a convenit ca unul de-al lor sa iasa din randuri. Nu am vrut sa mor tampit, mi-am dat seama de greseala. Nu a fost turnatorie ce am facut eu, pentru ca nu am facut rau nimanui prin nicio nota informativa", povesteste Turturica.

"Nu am fost atat de erou incat sa spun taiati-ma, spanzurati-ma eu nu semnez acest angajament. Alexandru Paleologu a recunoscut ca a fost informator, ca si Mitropolitul Nicolae Corneanu, dar toata lumea i-a respectat ca au marturisit", crede Turturica.

Dramaturgul spune ca, de fapt, a facut un deserviciu si Securitatii, si comunismului. "Am devenit un turnator al comunismului, nu un turnator pentru Securitate", precizeaza el.

"Cartea nu este numai povestea informatorului, ci este despre cum a intrat comunismul in generatia mea. Eu am reusit sa ies din comunism prin cunoastere", explica Turturica.

23 de meserii pe cartea de munca

Constantin Turturica s-a nascut in 1933 in comuna Odobeasca, judetul Teleorman, si a urmat, intre 1956-1961, Institutul de limba rusa "Maxim Gorki" si Facultatea de Filosofie Bucuresti. Tatal sau a fost jandarm si, la inceput, comunistii l-au suspectat pentru asa-zisa origine burghezo-mosiereasca. A avut 23 de meserii pe cartea de munca, printre care acelea de reporter, muzeograf, macaragiu sau bibliotecar.

"Eu o cautam cu lumanarea. Treceam dintr-o meserie in alta destul de des ca sa ma documentez, sa scriu despre cartile mele la fata locului. M-am facut si impiegat de miscare", povesteste el.

A fost primit in Uniunea Scriitorilor in 1983. A scris 18 carti si a debutat in 1977 cu volumul de proza scurta "Scoaterea casei din pamant". Printre romanele sale se numara: "Filosof de inchiriat" (1980), "Tribunalul fiecarui individ" (1982), "In casa asta toti trageau cu arma" (1985, vol. 2, 1986), "Carausi peste vami" (1984), "Brevetul alb" (1988), "Cum a murit Marin Preda" (1992), "Nu esti obligat sa mori tampit" (2000), "Jandarmul si cartea" (2001).

Dintre piesele sale de teatru s-au mai pus in scena "Ce-o fi fost in capul meu" si "Lupta pentru barbati continua". A scris si scenarii de film, dintre care "astia suntem noi" a castigat premiul la un concurs de lungmetraje, in 1972.

Voteaza


Pe acelasi subiect: comunism | judetul Teleorman | bibliotecar | concurs
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Pictorul Stefan Caltia, fata cu Securitatea

Organizarea expozitiilor de arta in muzeele occidentale punea artistii in atentia politiei politice. Dupa expozitia 'Vinzatorul de aripi' de la Muzeul National de Arta din Cluj, pictorul Stefan ...

 Stelele Moscovei pe Gheata pentru a treia oara in Romania in luna decembrie
"Stelele Moscovei pe Gheata", pentru a treia oara in Romania in luna decembrie

“Stelele Moscovei pe Gheata” Patinaj absolut, pentru a treia oara, in Romania 18 decembrie, Bucuresti, Sala Polivalenta “Stelele Moscovei pe Gheata” vin, pentru a treia ...

Targ de antichitati pe strada Marasesti din Timisoara
Targ de antichitati pe strada Marasesti din Timisoara

Editia cu numarul 50 a targului de antichitati, handmade si produse traditionale Expo Timisoara International inceputa miercuri 10 iulie se va incheia sambata, 13 iulie, informeaza timisoaraazi.ro. ...

Expozitie fotografica Bogdan Girbovan la Venetia
Expozitie fotografica Bogdan Girbovan la Venetia

Preview pentru publicul veneţian al proiectului “Uniforme şi veşminte” de Bogdan Gîrbovan Sâmbătă, 2 noiembrie 2012, ora 18.00 , în Mica Galerie a ...

Clujenii de la Hara, pe 3 la "Song of The Year"

O piesa a clujenilor de la Hara s-a clasat pe locul 3 la sectiunea pop a proiectului „Song of The Year", derulat pe plan international de postul muzical VH1. Piesa „O zi" nu a ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline