Astazi un oras bulgar, Turtucaia a apartinut din 1913 pana in 1940 Romaniei, revenind insa Bulgariei alaturi de Cadrilater. Este cunoscut atat ca un important port in regiune cat si datorita luptelor care au avut loc aici din 1 pana pe 6 septembrie 1916 intre trupele Romaniei si cele germane si bulgare. Unul dintre momentele dramatice ale Primului Razboi Mondial, conflictul avea sa se termine cu infrangerea fortelor romane.
Localitate cu o istorie fascinanta, un farmec aparte datorita faptului ca este port la Dunare, pastrand destul de mult din ambianta relativ cosmopolita, Turtucaia este o localitate unde veti putea vedea cateva obiective turistice importante.
Ce puteti vedea in Turtucaia
Batalia de la Turtucaia a marcat istoria recenta a tarilor implicate, iar in localitate veti putea vizita si memorialul dedicat luptelor, construit in memoria celor care au fost ucisi si raniti la inceputul lunii septembrie 1916. Este un monument impresionant, de mari dimensiuni, si multi dintre cei care ajung pentru prima oara in orasul port prefera sa inceapa descoperirea obiectivelor turistice cu acesta.
Un alt monument a fost construit in amintirea celor cazuti in luptele de eliberare nationala si in cel de al Doilea Razboi Mondial, iar acesta, desi mai mic, este foarte important mai ales pentru localnici. Daca va intereseaza istoria veche a regiunii trebuie sa ajungeti la vechea fortificatie romana Transmarisca, din fericire bine pastrata tinand cont ca a fost construita spre sfarsitul secolului al III-lea. Candva o structura defensiva temuta, foarte greu de cucerit, se pare ca a rezistat pret de aproximativ 400 de ani pana cand avea sa fie transformata si extinsa intr-o fortareata medievala, ulterior abandonata.
Muzeul de Istorie al orasului, cu o expozitie permanenta dedicata culturii si traditiilor, prezinta atat orasul cat si zona limitrofa din antichitate pana in 1940, cand localitate revenea sub administratie bulgara. Arme, unelte, documente, fotografii, machete, totul intr-un muzeu fascinant.
Pentru a descoperi trecutul si caracteristicile zonei puteti vizita si cartierul pescarilor, astazi un muzeu etnografic in aer liber, situat in partea de nord-est a orasului, la mica distanta de Biserica Sf. Nicolae. Vechiul cartier (cunoscut si ca "Satul pescarilor") a devenit in timp o parte a orasului Turtucaia, pastrand locuintele, traditiile, atmosfera. Veti putea vedea aici cum erau casele pescarilor, ce foloseau pentru mestesugul lor. Si tinand cont ca multe dintre case au peste 150 de ani este o experienta fascinanta. Sau puteti afla unele dintre traditiile locale, precum obiceiul de a aprinde o lumanare la icoana Sf. Nicolae de cate ori stapanul casei era plecat la pescuit.
foto: tripadvisor.com, visit.guide-bulgaria.com