Un singur far din lume continua sa functioneze, desi a fost construit in timpul imparatului roman Traian. Este vorba despre Turnul lui Hercule din apropierea localitatii La Coruna, in nord-vestul Spaniei. Obiectivul a vegheat ruta maritima care lega Marea Mediterana cu tinuturile din nordul Penisnulei Iberice inca din primul secol, si este o adevarata minune cum a infruntat cu succes toate vicisitudinile istoriei.
Astazi, oamenii nu pot decat sa priveasca, sa se bucure de fiecare detaliu arhitectonic si sa asculte cu mare bagare de seama povestile transmise de la o generatie la alta. Una dintre legende spune ca aici Hercule l-a infruntat pe Gerion. Lupta dintre cei doi ar fi durat 3 zile si 3 nopti, dar in final eroul grec la biruit pe urias. Hercule ar fi ingropat capul si armele lui Gerion, iar pe locul cu pricina ar fi ridicat celebrul far. De aici si elementele intalnite in heraldica orasului La Coruna: craniul si cele doua oase incrucisate. Cea mai veche atestare documentara a farului dateaza din perioada 415-417 si provine de la Paulus Orosius.
Turnul lui Hercule este asezat pe o stanca impozanta, inalta de 55 de m, la care daca adaugam inaltimea sa de 68 de m, putem deduce adevarata anvergura a monumentului. La baza farului inca se mai pastreaza inscriptia "MARTI AUG.SACR C.SEVIVS LUPUS ARCHTECTUS AE MINIENSIS LVSITANVS. EX.VO“, ceea ce inseamna ca arhitectul ar fi fost Gaius Sevius Lupus din Aeminium, iar monumentul a fost dedicat lui Marte, zeul roman al razboiului.
Turnul a fost restaurat in mai multe randuri de-a lungul vremii, incepand cu 1684. Ultimele si cele mai importante modificari au survenit in secolul al XVIII, cand inginerul naval Eustaquio Giannini a adaugat 21 m in inaltime. Constructia turnului va fi continuata de fratele sau, Jose Giannini, intre 1799-1806.
Turnul este impartit in trei sectiuni, fiecare ocupand succesiv un spatiu mai restrans, pana la felinar. Exista un numar de 242 de trepte care conduc in partea superioara a farului, dar efortul este justificabil daca ne gandim la imaginea magnifica a litoralului si orasului La Coruna. In jurul Turnului se afla acum un parc de sculpturi, din care nu putea lipsi o statuie a eroului Hercule. Constructia a fost inclusa pe lista UNESCO de monumente protejate din data de 27 iunie 2009 si i s-a recunoscut astfel statutul - singurul far maritim roman care inca mai e folosit la navigatia in Atlanticul de Nord.
Sursa foto: wikipedia.org
6 septembrie 2013
I. C.
editor artline.ro