Dupa ce a socat opinia publica prin initiativa de a inlocui pavajul original, din piatra de rau, a Cetatii Medievale cu un altul, din piatra cubica, primarul Dorin Danesan a inventat acum un nou `concept`: acela de `modernizare a monumentelor istorice`. Concept in numele caruia a avizat favorabil, semnand, in acest sens, o autorizatie de constructie, lucrari de reabilitare a retelei de canalizare in Cetate. Lucrarile pun in pericol monumente istorice din interiorul perimetrului respectiv.
Mai precis, este vorba despre niste sapaturi, la trei metri adancime, chiar sub bolta Turnului cu Ceas din Cetatea Sighisoarei. Acestea vor fi efectuate incepand de saptamana viitoare, dupa cum informeaza un comunicat al asociatiei civice locale `Sighisoara Durabila` si au ca scop declarat inlocuirea conductelor retelei de canalizare. Potrivit informatiilor furnizate de insusi primarul Dorin Danesan, conductele cu pricina au vechimi cuprinse intre 51 si 105 ani, motiv pentru care se impune inlocuirea lor.
'Cerem sistarea imediata a lucrarilor'
Opinia publica din Sighisoara a reactionat prompt la acest nou demers al municipalitatii: `In conditiile lipsei oricaror avize de protectie a monumentelor, consideram aceasta urmatoare interventie de constructie in situl UNESCO, chiar la baza cladirii-simbol a Sighisoarei, un pericol real la adresa integritatii fizice a acestui monument istoric de valoare nationala si internationala. De aceea, cerem oprirea imediata a lucrarilor si reluarea lor doar in urma obtinerii avizelor de specialitate necesare, in conditii de deplina legalitate si siguranta pentru monumentele istorice`, se spune intr-un document redactat de asociatia `Sighisoara Durabila`. Aceasta a cerut, de asemenea, sistarea imediata a tuturor lucrarilor demarate de municipalitate in perimetrul protejat de UNESCO, motivand ca autorizatiile de constructie au fost eliberate ilegal de primarul Danesan.
In replica, acesta a spus ca acuzatiile aduse de ONG -urile din Sighisoara sunt `nefondate`, dar si `neprofesioniste`. `Obiectivul administratiei publice locale este de a pastra patrimoniul cultural-arhitectural al Sighisoarei, fara a se opune progresului pe care societatea secolului XXI il impune`, se spune intr-un comunicat de presa al Primariei Sighisoara. Din aceasta ultima fraza, fiecare poate intelege ce vrea.
Sorin Simion