Constructia acestui simbol al Angliei a inceput cu un mileniu in urma, in 1076, iar astazi Turnul Londrei - cunoscut si sub numele de Turnul Alb - este cea mai veche cladire din oras, obiectiv asaltat de turistii veniti din intreaga lume, unul dintre cele mai vizitate locuri din Marea Britanie si, mai ales, emblema puterii si traditiilor Angliei. Potrivit istoricilor si traditiei, constructia a inceput la ordinele lui Wilhelm Cuceritorul, care si-a dorit ca asezarea sa aiba o puternica fortareata, idee continuata de regii si reginele viitorului imperiu. Daca initial Turnul Londrei era o structura multa mai modesta, pe parcursul secolelor s-a transformat in ansamblul de astazi, castel regal, fortareata si, nu in ultimul rand, o temuta inchisoare a nobililor.
Povestea Turnului Londrei incepe dupa ce Wilhelm Cuceritorul, temutul rege normand, a invadat Anglia in 1066, reusind sa in invinga pe regele Harold in batalia de la Hastings, devenind in decembrie regele Angliei. William si-a dat seama in scurt timp ca are nevoie de o resedinta regala, fortificata, suficient de puternica pentru a rezista unui asediu, dar si suficient de mare pentru a simboliza puterea noului rege. A ales sa construiasca noua resedinta pe malul Tamisei, iar in scurt timp mesterii englezi au inceput ridicarea celei mai puternice fortarete din Anglia, aproape imposibil de cucerit.
Wilhelm Cuceritorul stia ca acest castel trebuie sa inspire teama si sa cucereasca astfel nu doar Anglia, ci si respectul nobililor, care il considerau inca un strain, un uzurpator pe tronul tarii, iar o revolta era oricand posibila. Dar cu un castel fortificat si o armata puternica, asezate intr-o zona usor de aparat, astfel de temeri nu isi mai aveau rostul. Interesant a fost si ca Wilhelm Cuceritorul a ales acelasi loc precum imparatul roman Claudius, care cu multe secole in urma isi asezase aici armatele.
De la castel la inchisoare si astazi la muzeu - si unul dintre cele mai populare din lume - Turnul Londrei are povesti ce merita descoperite. Structura initiala impresiona, potrivit legendelor, prin simplitatea masiva, mai tarziu fiind construit si un urias turn de piatra, Marele Turn, astazi numit Turnul Alb. In jurul anului 1240 ansamblul va fi extins, de la o banala constructie de piatra si lemn devenind resedinta regala, dupa ce regele Henric III-lea s-a decis sa se mute aici.
Marele Turn a fost vopsit in alb, interioarele au fost redecorate si mobilate, camerele au fost pregatite pentru familia regala, fortificatiile renovate, si s-a construit chiar si o mica biserica, unde monarhul se putea ruga in liniste. Incetul cu incetul, de-a lungul secolelor, de la vechile constructii s-a ajuns la un palat demn de monarhii unei tari puternice, fiind ridicate numeroase cladiri administrative, o fortareata, temuta inchisoare, cazarmi, monetaria regala, un observator astronomic. Aici a fost pret de secole si o frumoasa Gradina Zoologica regala. Aspectul de astazi al Turnului Londrei dateaza din vremea regelui Henric VIII-lea. Insa legenda Turnului Londrei are si o parte intunecata, in aceasta temuta inchisoare pentru nobili gasindu-si sfarsitul cei doar acuzati sau vinovati de revolta impotriva regelui, cei care pur si simplu cazusera in dizgratie, ori pur si simplu cei care fusesera victimele complicatelor jocuri de putere.
Foto : richard-seaman.com
August 2008