Considerat astazi unul cei mai importanti pictori peisagisti din toate timpurile, Joseph Mallord William Turner s-a nascut pe 23 aprilie 1775 la Londra. A inceput sa deseneze inca din copilarie, si prefera sa realizeze mai ales peisaje, unele dintre ele fiind expuse spre vanzare in pravalia tatalui sau, frizer si peruchier. Se inscrie la Royal Academy of Art din Londra pe cand avea doar 14 ani, initial realizeaza o serie de desene si acuarele, unele dintre schite fiind publicate in revistele vremii. Din 1796 incepe sa lucreze in ulei si devine in scurta vreme unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati pictori europeni si ulterior va influenta decisiv artistii impresionisti francezi.
Tatal sau i-a fost asistent pret de trei decenii, lucrand alaturi de Turner in atelier si preparandu-i culorile sau panzele. Tot tatal, William Turner, se ocupa de vanzarea tablourilor, ceea ce facuse inca din copilaria viitorului artist. Relatia dintre cei doi a fost stransa, iar Turner avea sa treaca foarte greu peste disparitia tatalui, in 1829.
Si avea nevoie de un ajutor in atelier, pentru ca Turner a fost un artist inspaimantator de prolific. A lucrat de la 12 la 76 de ani. Aproximativ 2000 de picturi se gasesc in diverse colectii, iar dupa moartea artistului un inventar gasea peste 19.000 de schite si desene alaturi de aproape 300 de lucrari in ulei, unele dintre ele neterminate.
In copilaria lui J.M.W. Turner desenele si copiile dupa gravuri costau de la unu la trei silingi. Cine ar fi intuit atunci ca va ajunge unul dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor.
In ultima parte a vietii a fost tot mai deschis experimentelor. A inceput sa foloseasca materiale neobisnuite – suc de tutun, bere, tutun de prizat. Folosea si carminul in compozitiile sale, iar cand ceilalti ii atrageau atentia ca este un pigment ce isi pierde repede intensitatea, Turner replica indiferent ca ii plac materialele ce arata bine cand picteaza.
Privit inca din tinerete ca un excentric, dedicat pana la fanatism artei sale, Turner era totusi foarte interesat de parerea publicului. Dincolo de recenzii entuziaste sau mai putin binevoitoare sau de parerea prietenilor (si detractorilor) avea nevoie de o evaluare sincera. Una dintre solutii? Simpla si in stil Turner. Pictorul a facut o gaura discreta intr-unul dintre peretii galeriei si de acolo privea rabdator publicul, observand reactia vizitatorilor in fata lucrarilor sale.
Cu tot succesul se spune ca nu ii placea sa isi vanda tablourile si era adesea deprimat cand trebuia sa renunte la o lucrare. Greu de inteles pentru alti colegi de generatie, mai ales din cei care doar arareori izbuteau sa vanda un tablou.
Era un pescar pasionat si un bautor pasionat de rom si lapte. In egala masura ii placeau pisicile. Dar nu orice fel de pisici, doar cele fara coada, cele din rasa Manx, si la un moment dat avea nu mai putin de sapte exemplare de care era foarte mandru. Si daca era asocial si retras, in compania felinelor sale se simtea cel mai bine.
Se spune ca ultimele sale cuvinte au fost “Soarele este Dumnezeu”, rezumand esenta artei sale. Turner a fost fascinat de natura si lumina, pe care le vedea ca o expresie a puterii divine – poate de aceea oamenii din compozitiile sale sunt mici, insignifianti, dominati – si de felul in care le putea captura si folosi in peisajele sale.
A.L.
Noiembrie 2015